Solární baroni: Policie zjišťuje i podíl šéfky ERÚ

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
8. 3. 2013 6:25
Vitásková se kvůli postupu proti bývalému vedení úřadu sama může dostat do potíží
Alena Vitásková, šéfka ERÚ.
Alena Vitásková, šéfka ERÚ. | Foto: ČTK

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková vede od začátku února tvrdou kampaň proti bývalému vedení úřadu. Stále hlasitěji obviňuje své předchůdce, že jsou spoluviníky solárního boomu, který stojí stát a spotřebitele kolem 25 miliard korun ročně.

Jenomže Vitásková se kvůli postupu úřadu sama může dostat do potíží. Policie už několik měsíců prošetřuje rozhodování ERÚ o solárních licencích v době, kdy mu velela právě ona. A mimo jiné zkoumá i roli, jakou v prošetřovaných procesech Vitásková hrála.

Oč přesně jde?

Policie od loňska vyšetřuje případ licencí udělených dvěma solárním elektrárnám ocelářského podnikatele Zdeňka Zemka v poslední den roku 2010, tedy v posledním možném okamžiku, kdy mohli investoři dosáhnout na vysoké výkupní ceny. Od loňského podzimu je kvůli této kauze stíháno devět osob. Mezi nimi i úřednice, kterou na ERÚ přivedla právě Vitásková. A jež - s vědomím Vitáskové - zastavila proces, který měl skončit odebráním podezřele získaných licencí.

Trestní oznámení na elektrárny Zdeněk Sun a Saša Sun podnikatele Zdeňka Zemka podal ještě před nástupem Vitáskové do čela ERÚ, na jaře 2011, šéf legislativně právního odboru, později náměstek ERÚ Antonín Panák. V ERÚ totiž objevili doklady svědčící o tom, že Zemkovy elektrárny získaly licenci na základě zfalšované dokumentace.

"Podával jsem tehdy policii trestní oznámení kvůli podezření z trestných činů souvisejících s udělením licencí, pro celkem šest elektráren, Zemkovy byly mezi nimi," upřesňuje Panák, který dnes na ERÚ nepracuje. Odešel na jaře 2012.

Panák zároveň navrhl, aby licenční odbor ERÚ zrevidoval rozhodnutí o udělení podezřelých licencí, jinými slovy požádal o rozjetí procesu, v němž měl Zemek a další o získané licence přijít. Počátkem roku 2011, tedy asi půl roku před příchodem Vitáskové, tehdejší vedení ERÚ odvolalo kvůli pochybení při vydávání licencí z konce roku 2010 šéfa odboru Luďka Pražáka. Licenční odbor ERÚ s novým ředitelem pak začal s pomocí Panákova legislativního odboru jednotlivé sporné případy řešit.

Případ pod kobercem

V létě 2011, když na ERÚ nastoupila Vitásková, běželo na licenčním odboru řízení o znovuotevření povolovacího procesu na Zemkovy zdroje, jehož výsledkem mělo být odebrání licencí. Jenomže návrh na rozhodnutí, který by Zemka připravil o investici za stamiliony korun, skončil nakonec zameten pod kobercem.

Jak k tomu došlo?

Nová předsedkyně ERÚ do čela licenčního odboru krátce po svém nástupu přivedla zvenčí svou letitou spolupracovnici Michaelu Schneiderovou, ženu, která sice neměla zkušenost se správním řízením, zato se těšila plné důvěře své šéfky. A krátce nato Schneiderová zamítá návrh na obnovení licenčního řízení na Zemkovy elektrárny.

Drobný detail: krátce nato šéf legislativců ERÚ Panák, který doporučoval licenční proces na Zemkovy elektrárny znovu otevřít, úřad opustil. S Vitáskovou nevycházel, střetávali se mimo jiné právě kvůli Zemkovým elektrárnám. 

Případem se však zabývala policie a ta loni na podzim kvůli machinacím s licencí na oba Zemkovy zdroje obvinila zmíněných devět lidí. Kromě exšéfa odboru licencí Pražáka také jeho zástupkyni Ilonu Florianovou a dále šéfku licenčního odboru Schneiderovou - právě za to, že odnětí licence svým rozhodnutím fakticky zabránila. Mezi obviněnými jsou kromě tří úředníků dále lidé z provozovatelské firmy, ze stavební společnosti, jež „Zdeňka" a „Sašu" stavěla, a také revizní technik za zfalšování revizní zprávy.

Teprve měsíc po zatčení Schneiderové (dnes je stejně jako její kolegové stíhána na svobodě) zrušil ERÚ její usnesení a konečně odstartoval revizi zfalšovaných licencí. Proces není ovšem dodnes ukončen.

Vitásková bez komentáře

Obě obviněné úřednice na ERÚ dodnes pracují. Alena Vitásková nechtěla o případu minulý týden mluvit s tím, že jí nepřísluší vyjadřovat se k prošetřované kauze. V posledních dnech už  se Aktuálně.cz nepodařilo s ní spojit, pokoušeli jsme se získat její komentář až do poslední chvíle před uzávěrkou tohoto textu.

Jak potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej, policisté případ stále šetří, k řízení ale nechtějí poskytovat další informace. Podle zjištění Aktuálně.cz se zabývají mimo jiné i otázkou, zda na liknavém postupu Schneiderové neměla podíl i sama šéfka ERÚ.

Alena Vitásková není v této kauze obviněna a je možné, že podezření o jejím podílu se ukáže jako zcela nedůvodné. Na druhou stranu mluvčí Ibehej nevylučuje, že okruh stíhaných osob může být ještě rozšířen. „Zcela obecně: v trestním řízení je samozřejmě možné, že se okruh stíhaných rozšíří, čímž se nechci vyjadřovat k tomuto konkrétnímu případu," uvedl.

I přes to, že dnes jí nikdo odpovědnost za liknavý postup ERÚ v Zemkově případě otevřeně nepřipisuje, může policejní šetření u šéfky ERÚ vyvolávat nervozitu či přinejmenším obavy o vlastní pozici. Právě tím si mnozí lidé obeznámení s případem „Saša a Zdeněk" vysvětlují stále intenzivnější a hlasitější kritiku Vitáskové od bývalého vedení ERÚ.

Vitásková na bývalé úředníky podala dvě trestní oznámení. Zhruba od začátku února stále častěji se svou kritikou vůči nim vystupuje veřejně. Při svém tažení používá občas nepřesné informace.

Například minulý týden předala deníku Insider seznam 26 údajných solárních licencí vydaných za minulého vedení ERÚ 31. prosince 2010. Solární investoři v ten den stíhali poslední možný termín, kdy mohli dosáhnout na vysoké výkupní ceny. Minimálně pět silvestrovských rozhodnutí ze zmiňovaných šestadvaceti bylo vydáno jen den či dva po podání žádosti.

Jenomže poté, co Insider „solární" seznam Vitáskové publikoval, se ukázalo, že je chybný.

„Seznam,  který jste od ERÚ obdrželi, je soupisem všech žadatelů o novou licenci nebo změnu licenčních podmínek, které nabyly právní moci k 31. 12. 2010. Nešlo pouze o solární zdroje," vysvětlila dodatečně mluvčí ERÚ Eva Jelínková. To vysvětluje, proč se na seznam „solárních rychlíků" dostala i společnost RenoEnergie šéfa státního Českého areoholdingu Miroslava Dvořáka, jejíž dvě solární elektrárny dostaly licenci ERÚ už v roce 2009.

Sama šéfka ERÚ těžko pochopitelnou záměnu vysvětlovat nechce. Od momentu, kdy se na omyl přišlo, nezvedá mobil a nereagovala ani na SMS.

Nepřesnosti v Parlamentu

Na nepřesnost jejích výroků si stěžovali tento týden i lidé, kteří sledovali její vystoupení v Hospodářském výboru sněmovny. Šéfka ERÚ tu prohlásila, že podle auditu firmy BDO, který nechala zpracovat, stanovilo předchozí vedení ERÚ výkupní ceny solární elektřiny v roce 2006 o 30 procent dráž, než vyžadoval zákon. Jenomže veřejně dostupný audit sice konstatuje odchylky v postupu úředníků od zákona, díky těmto odchylkám ale není výkupní cena skoro o třetinu vyšší, nýbrž naopak o něco nižší, než na jakou měli solárníci podle zákona nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy