Sokolovská uhelná nechce platit 17 milionů za kartel

ČTK ČTK
23. 1. 2012 9:25
Společnost podala proti pokutě od ÚOHS stížnost
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pokutou 17,283 milionu korun, kterou loni v prosinci potvrdil Sokolovské uhelné, právní nástupce, Krajský soud v Brně se bude zabývat Nejvyšší správní soud (NSS). Firma podala kasační stížnost, potvrdila dnes ČTK mluvčí NSS Petra Lavická.

Pokutu Sokolovská uhelná dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nedovolené dohody s odběrateli uhlí.

Podle Lavické je případ na počátku. "Soud činí procesní úkony a přípravu řízení," uvedla Lavická.

Krajský soud v Brně v prosinci ve shodě s ÚOHS konstatoval, že písemné znění smluv, které měl na stole, je učebnicovým příkladem toho, jak vyjádřit zákaz exportu v kartelové dohodě. Soud odmítl například argumentaci firmy, že protizákonná ustanovení se dostala do smluv jako "residua" smluv ještě z 80. let 20. století a že jejich plnění nebylo myšleno vážně.

Firma u soudu neúspěšně namítala i tím, že přeshraniční obchod s hnědým uhlím prakticky neexistoval. Soud uznal, že obchod nebyl velký. Důvod pro zrušení pokuty to ale nebyl.

Sokolovská uhelná v letech 1997 až 2009 uzavírala nedovolené dohody s odběrateli uhlí o zákazu vývozu. Odběratelé se ve smlouvách zavazovali k tomu, že nebudou hnědé uhlí a hnědouhelné brikety vyvážet mimo území ČR nebo s ním obchodovat tak, aby vývoz umožnili. Dohody mohly vést k narušení hospodářské soutěže.

Podle antimonopolních úředníků firma porušila jak české zákony, tak unijní. ÚOHS měl původně podezření, že Sokolovská uhelná uzavírala i nedovolené dohody o určování cen pro další prodej či závazky výhradnosti dodávek hnědého uhlí a briket. To se ale nakonec neprokázalo.

Dohody o zákazu vývozu řešil ÚOHS už v minulosti. Pokutu pět milionů korun dostala například společnost Karlovarské minerální vody. Zákazy vývozu ÚOHS zkoumal i u několika pivovarských společností. V roce 2003 byl za podobné porušení, zákaz zpětného dovozu elektrické energie, pokutován 7,5 milionu korun ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy