Sokol chce pro Sazku investora, ale zachování vlastníků

Domácí Domácí
15. 1. 2011 14:36
Sokol je menšinovým akcionářem Sazky. Kloní se k nabídce investora Martina Ulčáka

Praha - Předsednictvo Sokola dnes doporučilo umožnit kapitálový vstup investora do loterijní společnosti Sazka a upřednostňuje zachování nynější vlastnické struktury loterijní firmy. Sdělil to po jednání předsednictva náčelník České obce sokolské Miroslav Vrána.

Podobné usnesení tento týden schválilo vedení Českého svazu tělesné výchovy. Sokol se tak stejně jako ČSTV kloní k nabídce investora Martina Ulčáka.

Podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky Sazky v hodnotě zhruba 1,5 miliardy. A chtěl získat hlas České obce sokolské, menšinového akcionáře Sazky.

Jejím představitelům nabídl, že je bude zastupovat na valné hromadě sázkařského gigantu. Sokolové drží téměř 14 procent jejích akcií a po ČSTV jsou tak druhým největším majitelem Sazky.

Většina členů předsednictva Sokola se ale staví k jeho nabídce spíše omdítavě.

"Nabídl naše zastupování, když my vyvoláme valnou hromadu společnosti Sazka. Chce být co nejblíž rozhodování o tom, co bude dál se Sazkou," řekl Aktuálně.cz člen vedení Sokolů, který si přál zůstat v anonymitě.

Předseda sokolské obce Jaroslav Bernard Aktuálně.cz potvrdil, že s ním Vítek jednal osobně.

"Zatím si nedovedu představit, že bychom mu dali mandát zastupovat nás na jednání valné hromady, protože by to de facto znamenalo vzdání se svých akcionářských práv. Zatím jsme svá práva nikomu nepostoupili a nikdo nás zatím zastupovat nebude," uvedl před dnešním zasedání předsednictva.

O detailech nabídky, tedy co by Sokolové přepuštěním svého mandátu Vítkovi získali, odmítl Bernard mluvit.

"Jsme svébytná organizace, která si vystačí se zastupováním sama. Vítkovu nabídku odmítnu," uvedl výše citovaný významný člen obce.

Sokolové chtěli od Vítka konkrétní nabídku na papíře. "Zatím to byla první informativní nabídka, musela by se dopracovat jak ekonomicky, tak právně," řekl Bernard.

Nejedná se přímo o odkup akcií, to ani nejde. Souhlasit by museli všichni akcionáři a podle stanov Sazky by Sokolové stejně museli dát nabídku nejprve partnerům.

Předseda představenstva a šéfa Sazky Aleš Hušák.
Předseda představenstva a šéfa Sazky Aleš Hušák. | Foto: Ludvík Hradilek

Ve hře jsou nabídky investorů, kteří chtějí finanční nouzi Sazky využít, aby firmu s ročním ziskem výrazně přesahujícím miliardu korun získali.

Akcionáři Sazky zatím dostali tři oficiální nabídky. Martin Ulčák nabízí 200 milionů korun ročně na deset až 15 let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni. Firma Synot slíbil 250 milionů ročně v příštích 15 letech a finanční skupina Penta 130 milionů s garancí na 30 let. Všichni tři zároveň nabídli dvě až tři miliardy na okamžitou pomoc.

Penta chce za finanční pomoc stoprocentní podíl v Sazce, Synot dvě třetiny akcií, jediný Ulčák přímý vstup do Sazky nepožaduje a netrvá ani na změně jejího vedení.

Sazku vlastní celkem devět akcionářů, majoritní podíl (68%) drží ČSTV.

Vítek skoupil pohledávky Sazky od několika bank, naposledy od J&T Banky. V současnosti je největším věřitelem této loterijní společnosti (přes 1,5 miliardy) a může ji poslat do insolvence. Vítek dal Sazce čas do 17. ledna, aby zaplatila dluhy, které koupil.

 

Právě se děje

Další zprávy