Softwarový gigant SAS jde proti Drábkovi. Kvůli zakázce

Tomáš Fránek
23. 5. 2012 16:20
Drábek chce dát IBM bez soutěže stamiliony, světový gigant protestuje
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Jedna z největších softwarových společností na světě, firma SAS, napadla postup ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Jaromírem Drábkem při přípravě miliardového projektu na kontrolu sociálních dávek.

Na případ upozornil deník Insider.

Drábkův úřad chce zakázku zadat přímo společnosti IBM bez jakéhokoliv výběrového řízení, ročně přitom bude firmě platit stamiliony korun. To se ale nelíbí společnosti SAS, která už podle Insideru odeslala na ministerstvo svoje námitky a chce postup MPSV napadnout také u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Nový systém má zabránit podvodům s dávkami. Propojí a následně vyhodnotí informace ze všech dostupných databází. Odhalit tak může například ordinace, kde je vysoký nebo naopak příliš nízký počet prohlídek. Zjistí také, kteří lékaři kontrolují v nezvyklých časech.

Není jenom IBM

Podle zástupců firmy SAS, jejíž služby využívá 50 tisíc firem ve více než 120 zemích světa, ministerstvo zvýhodnilo jednoho dodavatele na úkor jiných a neodkázalo zdůvodnit, proč by systém měl být pouze od IBM.

"Je zřejmé, že na relevantním trhu existuje přinejmenším několik řešení, která mohou být k poptávanému účelu využita. Zadavatel (ministerstvo) proto stěží dokáže odůvodnit, proč by jím pořizované plnění mohl být pouze a jedině systém nabízený společností IBM. Podle informací z veřejně dostupných zdrojů se zadavatel o takové odůvodnění ani nepokusil," napsali ve stížnosti zástupci SAS. Ta je největší soukromě vlastněnou softwarovou firmou na světě.

Zástupci SAS do svých námitek také vypsali jmenovitě další tři firmy, které mohou takový systém vybudovat.

Další podrobnosti naleznete v Insideru - zde.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakupujte software různého druhu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy