Softwarové pirátství: firmy se vymlouvají na nevědomost

rg
14. 11. 2007 14:30
Vedení firmy si obvykle myslí, že za to není zodpovědné.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Z analýzy protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance) vyplývá, že většina manažerů a majitelů firem má za to, že nezodpovídají za užívání nelegálního softwaru ve svých firmách.

Tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč říká, že nejčastějším obětním beránkem jsou především pracovníci IT, ale i řadoví zaměstnanci či dodavatelé informační techniky. Mnohdy jsou prý k softwarovému pirátství nepřímo nuceni vedením firmy.

Firmy problém moc neřeší

Podle analýzy vedení společností často nelegální užívání počítačových programů cíleně ignoruje. Někdy jej dokonce podporuje. Například po pracovnících IT chtějí, aby software instalovali do většího množství počítačů, než na jaký byla koupena licence. Hlaváč dodává, že obava ze ztráty zaměstnání obvykle vede k tomu, že pracovníci podlehnou.

Kromě mylného odmítání zodpovědnosti se management dle analýzy BSA nejčastěji vymlouvá na skutečnost, že vzhledem k prioritám samotného podnikání nevybývají na hlídání legálnosti softwaru zdroje.

Dále manageři například tvrdí, že nestihli pořídit další licence anebo že o černých programech neměli tušení. Argumentují též vysokou cenou licencí nebo opomenutím odinstalování testovacích verzí.

Zodpovědnost se nedá přehlížet

Hlaváč ale říká, že zodpovědnosti za porušování autorských práv v případě počítačových programů se vedení společnosti vyhnout nemůže. Problém s tímto druhem pirátství vyplývá i z nechuti firem pohlížet na software jako na plnohodnotnou součást majetku.

V září získala BSA rekordní mimosoudní vyrovnání v hodnotě dvou a půl milionu eur. Zaplatila je nejmenovaná společnost kvůli přestupku, o němž její vedení údajně nevědělo. Částka se rozdělila mezi softwarové firmy Adobe, Autodesk, Avid a Microsoft.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy