Sodexho poráží stát. Na pojistném ušetří

Tomáš Fránek
13. 2. 2008 15:19
Firmy s francouzskými zaměstnanci uspěly u Ústavního soudu

Brno - Až u Ústavního soudu uspěly firmy zaměstnávající francouzské pracovníky ve sporu s českými úřady o to, zda za ně mají doplatit desítky milionů korun za neodvedené pojistné.

Ústavní soudci tak dnes vyhověli stížnosti společností Sodexho společné stravování a služby a Legrand. Zrušili rozhodnutí, které doplacení peněz i s příslušným penále firmám nařizovalo.

Pojistné platit neměli

"Francouzští státní příslušníci, kteří neměli v České republice trvalý pobyt a pracovali v Česku, nebyli účastni na pojištění podle zákona o nemocenském pojištění zaměstnanců," uvedli ústavní soudci ve svém rozhodnutí.

Jinými slovy, neměli platit pojištění, jak po nich požadovaly české úřady.

Celý spor začal v roce 2003. Ze zákona o nemocenském pojištění vyplývalo, že pojištění nemuseli platit cizinci, kteří v Česku pracovali a neměli trvalý pobyt.

U Francouzů byla situace jiná. Způsobila to mezinárodní smlouva mezi oběma zeměmi uzavřená už v roce 1949.

Soudy, včetně Nejvyššího správního soudu, rozhodly, že na Francouze zaměstnané v Česku se musí nahlížet jako na české občany a firmy jsou za ně povinny odvádět pojistné.

Například po společnosti Sodexho začaly úřady vymáhat milion a půl korun, které firma neodvedla na pojistném za jednoho z šéfů firmy, obchodního ředitele Stéphana Graua.

Stát se na nás obohatil

Firma i přes nesouhlas s rozhodnutím úřadu peníze zaplatila a obrátila se na soudy. A až ústavní soudci daly firmám za pravdu. Jde o verdikt důležitý i pro další firmy působící v Česku.

Jenom loni Nejvyšší správní soud zamítl stížnosti tří firem zaměstnávajících Francouze. Firmy mají zaplatit České správě sociálního zabezpečení za desítky zaměstnanců dlužné pojistné i s penále ve výši desítek milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy