Sobotka: Zvyšme kvůli vodě rozpočet

Redakce EKO, ČTK
3. 4. 2006 9:31
Praha - Navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. by mělo sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu. Na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Pro posílení rozpočtu budou podle ministra financí využity prostředky příjmů z privatizace a z dividend, v nejvyšší míře z dividend firmy ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes řekl, že vládě navrhne, aby z dividend od společnosti ČEZ stát na povodně poskytl dvě miliardy korun. O částce budou v pondělí a úterý obě ministerstva ještě jednat, řekl Sobotka.

Finanční prostředky může stát vzít z loňského rekordního zisku skupiny ČEZ, který meziročně vzrostl o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Stát v ČEZ ovládá zhruba 67 procent akcií.

Pomoc i z EU

Na základě Sobotkova návrhu bude muset vláda jednat o změně zákona o státním rozpočtu. Sněmovna by návrh ministra financí měla projednat ve zrychleném čtení. Premiér Jiří Paroubek řekl, že kabinet požádá o finanční pomoc i Evropskou unii.

"Z pěti miliard korun bychom rádi plynule financovali obnovu poškozené infrastruktury," řekl Sobotka. Peníze půjdou na obnovu místní komunikace, kanalizace, na čističky odpadních vod a na obecní budovy. Pokud se ukáže, že prostředky nestačí, přijmou se podle Sobotky další opatření. Když se peníze nevyčerpají, budou použity na protipovodňová opatření letos nebo v
dalším období.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek vládě navrhne, aby se na obnovu bytového fondu poškozeného povodněmi vydaly další prostředky ve formě půjček či nevratných dotací. Na tyto účely by měla jít miliarda korun ze Státního fondu rozvoje bydlení.

Z těchto peněz by se hradily škody na bytovém fondu nad 71.500 korun. Vlastník nemovitosti by mohl získat příspěvek až 70 procent celkových nákladů.

Vláda schválila také pomoc farmářům, které zasáhla povodeň. Z Podpůrného garančního a lesnického fondu budou moci podnikatelé získat podporu ve formě proplácení části úroků z úvěru a garancí na poskytnutí úvěru.

Bližší podmínky budou stanoveny v krátké době, řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Mládek chce vládě také navrhnout, jak kompenzovat škody zemědělského majetku. Po záplavách v roce 2002 šlo na zmírnění škod 1,4 miliardy korun, čímž se uhradily škody ze 40 procent. "Chtěli bychom dosáhnout minimálně této úrovně," dodal ministr.

Vláda schválila peníze na škody

Obcím uvolnila celkem 380 milionů korun. Další desítky milionů korun může vláda ještě uvolnit. Peníze sice půjdou na nákup provizorních buněk na bydlení, ale měly by sloužit také už i na  rekonstrukce silnic.

Státní peníze chce vláda rozdělit do několika programů. Na přenosná ubytování, potraviny a hygienické prostředky obce dostanou 20 milionů korun, na ochranu majetku obcí před povodněmi je vyčleněno 30 milionů korun, v rámci regionálního programu podpory na rekonstrukce cest a různých zařízení obce dostanou 330 milionů korun.

Horka nad Moravou - neděle 2. dubna, nejkritičtější den.
Horka nad Moravou - neděle 2. dubna, nejkritičtější den. | Foto: Lubomír Světnička

Lidé nejvíce postižení povodní také mohou získat dávky až 30 tisíc korun, těhotné ženy polovinu. Na příštím zasedání kabinetu ministerstvo pro místní rozvoj předloží novelizaci nařízení, které se bude týkat půjček na rekonstrukce po povodních.

Lidé budou mít nárok na 150 tisíc korun s dvouprocentním úrokem, které byly dosud určeny pouze manželům do 36 let.

Úlevy dostanou i podnikatelé - obdrží záruky na úvěr do výše 10 milionů korun s dvouprocentním úročením.

V sedmi krajích, které postihly povodně, vláda vyhlásila v neděli od 23:00 do 10. dubna nouzový stav. V souvislosti s prováděním krizových opatření se na nezbytně nutnou dobu omezuje například právo na nedotknutelnost osob a obydlí při evakuaci osob, vlastnické právo či svoboda pohybu.

 

Právě se děje

Další zprávy