Sněmovna váhá nad dozorčí radou pro ČKA

Dušan Klimeš
8. 11. 2006 18:30
Praha - Poslanci se nedokázali shodnout na tom, kdo by měl držet stráž nad miliardami ukrytými v ČKA.

Ani dnešní hlasování sněmovny nepřineslo rozluštění hádanky se jménem "dozorčí rada ČKA".

Zákonodárci měli na výběr šest kandidátů, přesto jediný z nich získal dostatečný počet hlasů. Je jím Pavel Tollner, člen KDU-ČSL a dlouholetý člen tohoto orgánu ČKA. Důvěru dostal až ve druhém kole hlasování. Zbývá tedy najít ještě další tři členy.

Právě v době, kdy je vyhlášen tendr na balík pohledávek za 28,8 miliardy korun, se poslanci "hádají" o tom, kdo by měl zasednout v radě, která má dohlížet na bezproblémový a transparentní průběh prodeje.

Poslanci teď mají čas do 28. listopadu, aby podali nové návrhy na členy dozorčí rady. Neprošli totiž poslanci Doktor, Ježek, Libý, ani "neposlanci" Sýkora a Rusová.

Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát

Jedno je však jasné už teď. Tím, že poslanci zvolili někoho, kdo není sám poslancem, zvýšili mzdové náklady agentury na příští rok ve srovnání s loňským rokem asi o jeden milion korun. Každému členovi dozorčí rady totiž připadne za jeho práci 85 tisíc korun hrubého měsíčně. Pokud ovšem není poslancem. Ti odměny za členství nedostávají.

Drazí radní

Loni byli pouze dva členové rady bez poslaneckého mandátu - Pavel Tollner a Pavel Pešek. Výdaje na jejich měsíční mzdu představují ročně zhruba milion korun. Celkem si pak podle výroční zprávy ČKA přišli na mzdách a odměnách dohromady na 7,7 milionu korun.

Platy managementu agentury připadaly předchozímu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi přemrštěné. Nakonec dozorčí rada schválila jak snížení platů svých členů, tak i členů managementu.

Podle loňské účetní závěrky činily celkové provozní náklady ČKA zhruba 950 milionů korun. Z toho přímo na platy a mzdy šlo 310 milionů. Velkou položkou byly odměny tehdy pětičlenného představenstva, které si rozdělilo přes 27 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy