Smlouvy na dobu určitou bude možné uzavírat opakovaně

ČTK ČTK
31. 5. 2013 15:16
Novela zákoníku práce zkrátí i dobu nepřetržitého odpočinku mezi směnami
Foto: Thinkstock

Praha - Zaměstnavatelé budou moci opět uzavírat se zaměstnanci pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Novelu zákoníku práce, která to předpokládá, podepsal prezident Miloš Zeman.

Norma také zkracuje nárok zaměstnanců na nepřetržitý odpočinek mezi směnami o jednu hodinu na 11 hodin. Nebude se ale týkat pracovníků mladších 18 let.

Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv na dobu určitou, jak to novelou prosadili senátoři ODS a ČSSD, má platit jen pro určitý okruh pracovníků. Podmínkou bude také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Zaměstnanci na dobu určitou by také měli být příjemci všech výhod, které zaměstnavatel poskytuje.

Nová pravidla umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy.

Novela zákoníku platná od loňského ledna stanoví, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky, dříve maximální doba činila dva roky. U stejného podniku by se neměla opakovat víc než dvakrát po sobě.

Prezident v pátek podepsal celkem čtrnáct zákonů. Mimo jiné novelu zákona o zbraních a střelivu, která zřizuje centrální registr zbraní a prodlouží dobu platnosti zbrojního průkazu na deset let. Podpisem stvrdil také navýšení státních zásob ropy ze současných 90 na 100 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy