Smlouva od Drábka má chyby. Datum podpisu nesedí

Tomáš Fránek
30. 3. 2012 6:00
Státu však podle analýzy ministerstva vnitra nevznikla žádná škoda
Foto: Karel Toman

Praha - Smlouva, na základě které ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Jaromírem Drábkem spustilo nedobře fungující nový systém výplaty sociálních dávek, má chyby.

Právní analýza ministerstva vnitra nyní ukázala, že pochybení vzniklo už při samotném přistoupení Drábkem vedeného úřadu ke smlouvě v létě loňského roku. Není totiž vůbec jasné, kdy se stala smlouva platnou. Ministerstvo práce ji podle analýzy podepsalo o patnáct dnů dříve než zástupci ministerstva vnitra.

"Původní datum je přeškrtnuté. Platnost smlouvy není zpochybněna, ale podle analýzy vzniká otázka, zda ministerstvo práce a sociálních věcí mohlo přistoupit k prováděcí smlouvě dříve, než ji podepsalo ministerstvo vnitra," uvedli zástupci ministerstva vnitra ve své zprávě.

Podobná situace je i u dodatků ke smlouvě, které Drábkem vedený úřad odmítal tři měsíce zveřejnit a které má deník Aktuálně.cz k dispozici. U většiny dodatků totiž nejprve smlouvy podepsali zástupci ministerstva práce a Fujitsu a teprve po několika dnech svoje podpisy doplnili také zástupci resortu vnitra.

Chyby nezpůsobily škodu

Svoje smluvní povinnosti porušila podle vnitra i společnost Fujitsu, která využila služeb úplně jiných subdodavatelských firem, než jsou uvedeny ve smlouvě. Fujitsu mělo vnitro o seznamu subdodavatelů informovat.

„Toto ale dodavatel neučinil, porušil tak své smluvní povinnosti. Zároveň však vidím pochybení i tady na ministerstvu, že to ani nikdo po nich nežádal. To jen potvrzuje má dřívější slova o jistém nepořádku, který zde na úřadě panoval," uvedl náměstek ministra vnitra pro informační technologie Radek Šmerda.

Zástupci vnitra ale zároveň přiznali, že ve své analýze zjišťovali jenom právní otázky. Nezkoumali další okolnosti fungování systému z ekonomického a IT hlediska - za to je podle vnitra plně odpovědný Drábkem vedený úřad.

Smlouvy už také prověřují Úřad na ochranu hospodářské soutěže a policie. Trestní oznámení na ministra Drábka a jeho náměstka Jaromíra Šišku totiž podal Nadační fond proti korupci.

Ušetří, nebo zvýší náklady?

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že jeho úřad na počítačích díky změnám informačních systémů ušetří. Drábek uvedl, že letos chce jeho ministerstvo ušetřit na informačních technologiích 300 milionů, příští rok by to měla být stejná částka.

Podle kritiků z řad koaličních i opozičních politiků, ale také protikorupčních organizací ale k úsporám nedojde. "Budeme mít za 10 dní podrobnou konferenci, kde na základě analýzy dodatků dokážeme, že pan Drábek tímto systémem nic neušetřil, ba naopak, náklady budou několikanásobně vyšší," uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Randák z Nadačního fondu.

Podobná čísla, podle kterých systém peníze nešetří, mají k dispozici také politici z KDU-ČSL.

Drábkem vedené ministerstvo spustilo systém, který bude stát přes tři a půl miliardy na základě rámcové smlouvy mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu z roku 2008, a obešlo veřejnou kontrolu, práci získaly firmy bez soutěže.

Postup ministerstva práce a sociálních věcí kritizovali někteří politici včetně exministra vnitra Ivana Langera, který smlouvu s Fujitsu před čtyřmi roky podepisoval. „To si pan Drábek dělá legraci! To, co s ní provedlo jeho ministerstvo, je stejné jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu," uvedl Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy