Slovensko nedá pomoc Řecku, Brusel se hodně zlobí

Tomáš Fránek
11. 8. 2010 19:51
Slovenští poslanci schválili připojení k záchrannému plánu eurozóny, půjčku Řecku neschválili
Foto: Reuters

Bratislava - Slovensko jako jediná země eurozóny nepůjčí zadluženému Řecku.

Půjčku ve výši 800 milionů eur dnes totiž zamítl parlament.

Půjčka, kterou Slováci odmítli Řecku poskytnout, je součástí mezinárodní pomoci v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Tuto pomoc má Řecko čerpat v následujících třech letech a část už jí také obdrželo.

Poslanci naopak souhlasili s tím, aby země zachraňovala další země eurozóny. Slovensko se tak připojí k takzvanému záchrannému fondu, který má zabránit opakování podobné dluhové krize, v níž se ocitlo Řecko.

"Zatímco v případě půjčky Řecku jde o reálné půjčování reálných peněz, které nemáme, u valu je to vlastně záruka, která se nebude muset naplnit," řekl ministr financí Ivan Mikloš. Bývalé vládě premiéra Roberta Fica Mikloš mimo jiné vyčetl, že souhlasila s nevýhodnými podmínkami účasti Slovenska v záchranném mechanismu.

Brusel už slovenské rozhodnutí kritizuje. "Slovensko rozhodnutím, že neposkytne půjčku Řecku, porušilo závazek, který dalo v euroskupině. Narušuje tím solidaritu." uvedl komisař Olli Rehn.

Tlak z Bruselu

Na znění smlouvy, která zapojení Slovenska umožní, se dnes dohodli poslanci tamního parlamentu. Bratislava tak v případe potřeby poskytne garance za půjčky do výše 4,37 miliardy eur (asi 108,4 miliardy korun).

Slovensko byla jediná země eurozóny, která s plánem otevřeně nesouhlasila. Po nástupu nové pravicové vlády to politici dávali jednoznačně najevo.

"Slovensko by uvítalo, kdyby se země EU více staraly o stabilitu svých financí. My jsme si v minulosti pomohli také sami a nejsme unii nic dlužni," řekl v Praze slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda po setkání se svým protějškem Karlem Schwarzenbergem.

Evropská komise přitom vyvíjela na Slováky velký nátlak, aby přestali s blokádou balíku. Premiérka Iveta Radičová i ministr financí Ivan Mikloš byli na konzultacích s představiteli Evropské unie.

Balík na záchranu

Slováci ale stejně i přes dnešní souhlas fungování fondu zdrželi. Původně se totiž předpokládalo, že začne fungovat na konci července.

Europský stabilizační fond má vzniknout jako systém finančních záruk jednotlivých zemí eurozóny. Tyto záruky se mají využít v případě, že některá z členských zemí požádá o pomoc, jako se to už stalo v případě Řecka.

Jde o balík 750 miliard euro (přibližně 19 bilionů korun).


 

Právě se děje

Další zprávy