Slovensko má šrotovné, bude až 2000 eur na auto

Tomáš Fránek
4. 3. 2009 16:35
Rozhodla o tom slovenská vláda
Foto: Kia Motors

Bratislava - Na Slovensku budou moci lidé získat za sešrotování starého auta dotaci na koupi nového vozu.

Rozhodla o tom dnes slovenská vláda, která stanovila, že lidé budou moci získat až 2000 eur. A vláda do šrotovného zapojila i prodejce vozů. Stát totiž dá minimálně 1000 eur. Pokud ale prodejce nového auta přidá 500 eur, stát pošle stejnou částku.

Bude to fungovat

"Je to myslím dobrý postoj, soutěživost mezi prodejci by měla fungovat," uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Maximální cenu auta (včetně daně z přidané hodnoty), které si lidé za pomoci dotace budou moci koupit, vláda stanovila na 25 tisíc eur.

Šrotovné na Slovensku začne fungovat příští týden. Podmínkou je, že auto musí být vyrobené před rokem 1999 a registrované na Slovensku do prosince 2008.

Celkem chce Slovensko na šrotovné dát 33 milionů eur. Analytici ale tvrdí, že šrotovné na slovenském trhu prodej aut příliš nezvýší, podle vlády je však takový krok potřebný i z mezinárodního hlediska. "My musíme být solidární, aby se vůbec auta v Evropě začala prodávat. Ve Francii tak podpoří nákup automobilů, které se vyrábějí na Slovensku," řekl Jahnátek.

Když jsme velmoc, musíme pomáhat

Na Slovensku se vyrábí nejvíc aut na osobu na světě. "Když se chceme tvářit jako automobilová velmoc, tak musíme ve prospěch automobilového průmyslu něco udělat," dodal ministr.

Šrotovné už zavedlo devět zemí Evropské unie, největší dopad má zatím v Německu.

Počet registrací nových aut se v Německu v únoru zvýšil na 277 800 nových vozů, to je nejlepší prodej nových aut za deset let. "Německo zaznamenalo růst prodeje po šesti měsících," uvedl šéf Svazu automobilového průmyslu Matthias Wissmann.

 

 

Právě se děje

Další zprávy