Slovensko má první silnici, kterou neplatil jen stát

Ekonomika Ekonomika
28. 10. 2011 15:55
Šestačtyřicetikilometrový úsek rychlostní silnice vede z Trnavy do Banské Bystrice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Na Slovensku otevřeli první čtyřpruhovou silnici financovanou ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru (PPP).

Dokončený 46 kilometrů dlouhý úsek v okolí Nitry umožní řidičům plynulý přejezd po rychlostní silnici R1 od západoslovenské Trnavy až do Banské Bystrice na středním Slovensku.

Za výstavbu a údržbu vozovky zaplatí stát konsorciu Granvia Construction v průběhu 30 let asi čtyři miliardy eur (99,3 miliardy korun). Nová silnice od Nitry po Tekovské Nemce odlehčí přetíženým úsekům, kde často docházelo k tragickým dopravním nehodám.

Ačkoliv stavbaři dokončili práce už dříve, oficiální otevření se kvůli chybějícím dokumentům o několik týdnů opozdilo.

Výstavba zabrala zhruba dva roky, vedle samotného stavitele se do financování zapojilo 14 bank včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Projekt zahrnuje také budování obchvatu Banské Bystrice, který má konsorcium pod vedením francouzské společnosti Vinci dokončit v polovině příštího roku.

Za přejezd po "soukromé" silnici se zvláštní poplatky vybírat nebudou; řidičům osobních aut tak postačí dálniční známka, autobusy a kamiony budou platit mýto stejně jako na jiných zpoplatněných úsecích silnic.

Projekty PPP rozběhla minulá vláda, která touto formou chtěla zrychlit výstavbu silnic. Čelila ale kritice opozice i ekonomů, kterým se nelíbily vysoké náklady pro stát. Vedle stavby úseků v okolí Nitry se počítalo se zapojením soukromého kapitálu do budování chybějících náročných úseků dálnice D1 od severoslovenské Žiliny do Košic na východě země.

 

Právě se děje

Další zprávy