Slovensko má podmínky, pomoc Řecku ale nezablokuje

Tomáš Fránek
15. 6. 2011 17:32
Slovenská vláda má pět podmínek pro pomoc zadluženým Řekům
Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Slovensko nebude blokovat pomoc Řecku, poskytnutí miliard eur ale podmiňuje splněním pěti podmínek.

Po týdnech spekulací o tom, že Slovensko zablokuje druhý záchranný plán pomoci pro zadlužené Řecko, je jasno.

Slovenská vláda premiérky Ivety Radičové má totiž mandát k tomu, aby souhlasila s pomocí Řecku s tím, že tento souhlas je podmíněn pěti podmínkami.

Splňte to

Podle dohody šéfů stran slovenské vládní koalice, kterou potvrdil šéf parlamentu Richard Sulík, se musí řecká vláda dohodnout s opozicí na balíku úspor, musí zprivatizovat státní majetek, zaručit se svým majetkem za dluhy země, na pomoci zemi se musí podílet Mezinárodní měnový fond a soukromí investoři.

Slovensko se už odmítlo podílet na prvním záchranném úvěru pro Řecko v celkovém objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu korun), podle nejmenovaných evropských politiků měli Slováci blokovat i druhý záchranný balík.

Jednání o pomoci Řecku je ale komplikované. Ministři financí eurozóny se zatím nedohodli právě na zapojení soukromých investorů, které je klíčovým problémem připravovaného druhého záchranného plánu pro Řecko. O této otázce budou ministři v příštích dnech dál jednat.

Zejména se bude sledovat, zda se na jejím řešení dohodne Německo s Francií, mezi nimiž je v této věci hlavní neshoda.

 "K žádnému výsledku se nedošlo," řekl novinářům po jednáních v Bruselu německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Německo chce, aby banky a další institucionální investoři, kteří drží řecké státní dluhopisy, je vyměnily za nové s lhůtou splatnosti o deset let delší.

Nesmí být panika

Řecko by tím dostalo čas na řešení svého dluhu v celkové sumě 330 miliard eur (zhruba osm bilionů korun) a snížilo by to požadavek na další peníze od evropských daňových poplatníků.

Lucemburský ministr rozpočtu Luc Frieden uvedl, že názorové rozdíly mezi ministry se zmírnily a cílem zůstává dosáhnout dohody ještě tento měsíc. "Musíme být velmi opatrní, aby se to nepovažovalo za "úvěrovou událost" a nevedlo to k degradaci ratingu. Pouze v těchto přísných mezích můžeme směřovat k zapojení soukromého sektoru," řekl ministr.

Ministr Schäuble dnes v tisku prohlásil, že řeckou dluhovou krizi nebude možné vyřešit bez pomoci věřitelů soukromého sektoru. "Nemůže to být tak, že celé břemeno ponesou státní věřitelé. Soukromí věřitelé musí přispět prodloužením splátkového kalendáře. Je to podmínka, které se za žádných okolností nemůžeme zříci," řekl ministr německému časopisu Super Illa.

 

 

Právě se děje

Další zprávy