Slovensko dohání Česko v HDP, jeho ekonomika je ale zranitelnější, tvrdí analytik

ČTK ČTK
2. 10. 2018 18:23
Podle analytika Michala Skořepy z České spořitelny je slovenské hospodářství zranitelnější, a to i přesto, že jeho měnou je euro.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Ačkoliv slovenská ekonomika tu českou v některých ukazatelích dohání, tamní hospodářství je zranitelnější, a to navzdory tomu, že slovenskou měnou je euro.

Ve svém srovnání ekonomik obou zemí to na konferenci Made in Czechoslovakia na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl analytik Michal Skořepa z Útvaru ekonomických a strategických analýz České spořitelny.

"Při pohledu na hrubý domáctoí produkt na hlavu se zdá, že nás Slovensko velmi rychle dohání. Zatímco v roce 1997 dosahoval tento ukazatel 64 procent českého HDP per capita, v loňském roce to bylo 87 procent. Při pohledu na další údaje se toto zdání ale vyrovnává," uvedl Skořepa.

Poukázal na údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mapující podíl pracovních pozic, u kterých v dohledné době hrozí, že je nahradí automat. Zatímco podíl těchto pozic v České republice se blíží průměru OECD, na Slovensku je přes 60 procent pracovních míst, u nichž na minimálně 50 procent hrozí zrušení kvůli automatizaci.

"Slovenská ekonomika má navíc z regionálního hlediska nevyrovnanou strukturu a některé regiony mají větší potíže. Mezi regionem, který je na tom nejlépe, a tím, který je na tom nejhůře, je velký rozdíl," řekl analytik. V Česku podle něj mezi regiony tak velké rozdíly nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy