Slovensko chce vetovat záchranu eurozóny kvůli povodním

Karel Toman
16. 6. 2010 11:00
Na záchranu Řecka a eura nemáme peníze, tvrdí pravděpodobná budoucí premiérka
Robert Fico a Iveta Radičová v televizní debatě den po volbách.
Robert Fico a Iveta Radičová v televizní debatě den po volbách. | Foto: Reuters

Brusel/Bratislava - Nové vedení Slovenska prohlásilo, že země nepřispěje svým podílem k balíčku 110 miliard euro pro Řecko. Bratislava také nejspíš nepřipojí svůj podpis k 750miliardovému záchrannému mechanismu pro eurozónu. Celý projekt to může poslat k ledu.

Informoval o tom server EUobserver.

Země platící eurem mají ve středu 16. června podle serveru podepsat takzvanou Rámcovou dohodu o mechanismu evropské finanční stability (EFSF). To je právní dokument, na kterém se ministři financí dohodli tento měsíc poté, co řecký problém hrozil přerůst v novou globální finanční krizi.

Vážná rána eurozóně

"Byla by to vážná rána pro EFSF a schopnost eurozóny postavit se za své členy," komentoval postoj Slovenska pro EUobserver nejmenovaný vysoký evropský úředník. Dodal, že podpisy na dokumentu - který upřesňuje, jak který stát bude ručit za případné úvěry, pokud budou potřeba - jsou nezbytné, aby mechanismus vstoupil v platnost.

Kabinet odstupujícího premiéra Roberta Fica se rozhodl nechat citlivé téma slovenského podílu na mechanismu svému nástupci.

Pravděpodobná příští premiérka Iveta Radičová však v předvolební debatě popsala záchranný balík eurozóny jako "špatné, nebezpečné a nejhorší možné řešení."

V úterý 15. června Radičová zopakovala, že je proti tomu, aby Slovensko poskytlol finanční pomoc Řecku.

"V situaci, kdy se musíme vypořádat s povodněmi, kdy nemáme dostatek zdrojů a využití evropských fondů je nedostatečné, budeme zdroje primárně směřovat do odstraňování následků povodní. A tak to budu prezentovat v Bruselu," řekla Radičová tisku krátce poté, co čtyři středopravé strany podepsaly deklaraci o politické spolupráci, která by měla vést k nové vládní koalici.

Slovensko má do záchranného balíku v příštích třech letech přispět 816 miliony euro.

Nejnovější člen eurozóny přitom nedávno podepsal takzvanou mezivěřitelskou dohodu, která Řecku umožňuje získat první tranši z dohodnutého mechanismu. Dohoda však ještě potřebuje schválení ve slovenském parlamentu.

V grafice si prohlédněte, kolik která země na záchranu Řecka a eura přispěje

 

Právě se děje

Další zprávy