Slováci si uzákonili Tokaj, spor o značku pokračuje

Ekonomika Ekonomika
1. 4. 2010 9:19
Slovensko udělalo další krok ve sporu s Maďary o známou značku - uzákonilo si označení Tokaj.
Chuť tokajskému vínu dává plíseň typická pro oblast jeho vzniku.
Chuť tokajskému vínu dává plíseň typická pro oblast jeho vzniku. | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Bratislava - Na označení Tokaj máme také nárok, rozhodli se Slováci a hned tuto normu zanesli do své legislativy. Návrh už schválila slovenská vláda, ještě ji musí posvětit parlament.

Až začne platit, výrobci už nebudou muset vypisovat na etikety sousloví Tokajská vinohradnická oblast či Vinohradnická oblast Tokaj. Právě tuto formulaci mají Slováci registrovanou u Evropské komise s platností od letošního srpna. Norma umožní zkrácení formulace na jediné slovo. O něj se Slováci s Maďary přou už léta.

Budou se Maďaři bránit?

Vloni si značku Tokaj u Evropské komise zaregistrovalo Maďarsko, kde větší část zmíněné vinařské oblasti leží. Upravilo původní název Tokaji na Tokaj. To se Slovákům vůbec nelíbilo a dosáhli registrace značky Vinohradnická oblast Tokaj. Spory o název vína jsou tak vyhrocené, že od roku 2008 je vzájemným jednáním obou zemí přítomen i zástupce Komise.

Slovenský ministr zemědělství Vladimír Chovan se podle ČTK žaloby ze strany Maďarska neobává. Naopak, jde podle něj o vstřícný krok Evropské komisi.

Chuť tokajského vína vytváří ušlechtilá plíseň, která je typická pro konkrétní oblast na území Maďarska a Slovenska. Právě o ohraničení této oblasti na Slovensku se Budapešť s Bratislavou dohadují.

 

Právě se děje

Další zprávy