Slováci se mají lépe, Česko už je neláká

Tomáš Fránek
6. 5. 2008 9:30
České firmy budou muset hledat dělníky jinde
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zlín - Statistiky hovoří jednoznačně, počet Slováků, kteří odjíždějí za prací do zahraničí, přestává růst. Z Česka dokonce pomalu mizí.

A kvůli rychle rostoucí slovenské ekonomice se také začínají vracet domů. To jsou faktory, které ovlivní také ekonomiku českou.

Slováci jsou totiž nejpočetnější skupinou zahraničních pracovníků, která v Česku pracuje. Úbytek Slováků ochotných pracovat za řekou Moravou tak není dobrá zpráva pro firmy, které kvůli nízké nezaměstnanosti v Česku a neochotě lidí pracovat v určitých profesích jenom těžko shánějí nové zaměstnance.

Foto: reuters
Čtěte také:
Lidé z nové EU se vracejí z Británie. Žít chtějí doma

Když za prací, tak na západ

Z čeho se dá usuzovat, že zájem Slováků pracovat v Česku už není tak velký jako v minulosti? Podle Slovenského statistického úřadu počet Slováků zaměstnaných v zahraničí roste pomaleji než loni nebo předloni.

Zatímco loni narostl za první tři měsíce počet Slováků pracujících v zahraničí o více než třicet tisíc, letos to bylo jenom o osm tisíc. "Důvodem poklesu je také dostatek volných pracovních míst na Slovensku," citovaly slovenské servery Ivanu Chrappu ze Statistického úřadu.

Statistiky také dokládají, že pokud se Slováci rozhodnou pro práci v zahraničí, preferují staré členské státy unie.

Do Česka nyní ze Slovenska míří především odborníci, jako jsou lékaři nebo zdravotní sestry, naopak příliv lidí v dělnických profesích se zastavil.

To, že Slováků pracujících v Česku ubývá, potvrzují i české statistiky. Na konci prvního čtvrtletí v Česku pracovalo bezmála 101 000 Slováků. Proti konci loňského roku slovenských zaměstnanců ubylo. Je jich o 300 méně.

Musíme hledat jinde

"Za poslední dobu mi odešli zpátky na Slovensko tři lidé, noví se už nehlásí. Musíme hledat dělníky jinde," uvedl Milan Uhlíř, jednatel menší strojírenské firmy.

To, že Slovensko už není hlavním místem, kde firmy hledají zahraniční pracovníky, potvrzují i ekonomové a zástupci personálních agentur.

"Hlavní vlna je pryč, rychlý rozvoj slovenské ekonomiky a příchod velkých investorů vytvořil v zemi desetitisíce nových míst a lidé už nemají tolik důvodů odcházet za prací," řekl Roman Konečný z poradenské agentury Etis.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Aleše Michla:
Slovenské euro? Šance na úspěch je 50:50

Desítky lidí, kteří pracovali v Česku a vrátili se domů, například eviduje korejská automobilka Kia, který vyrábí auta u Žiliny.

Firmy se už proto při shánění zahraničních pracovníků orientují jinam.

V hledáčku tak jsou Ukrajinci, kterých v Česku na konci března pracovalo přes 66 tisíc. Za první tři měsíce jich přibylo skoro 5000.

Výrazně vzrostl i počet pracovníků z Vietnamu. Zatímco před rokem mělo legální zaměstnání v Česku zhruba 5400 Vietnamců, letos v březnu jich bylo přes 11 tisíc. Téměř trojnásobný je proti loňskému březnu počet zaměstnanců z Mongolska, Bulharska či Rumunska.

 

Právě se děje

Další zprávy