Slavný Palác Sevastopol v centru Prahy změní majitele

Hana Vorlíčková
7. 8. 2007 17:20
Železničáři se zbaví lukrativní nemovitosti
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Společnost Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje prodej jedné z nejlukrativnějších nemovitostí v centru Prahy. Jde o Palác Sevastopol - budovu v ulici Na Příkopě, ve které sídlí například muzikálové divadlo Broadway.

"Dům se bude prodávat formou privatizace. Vlastní prodej bude zajišťovat ministerstvo financí," říká Bohuslav Navrátil, náměstek SŽDC. Podle něj bude prodej připraven v příštím roce. Cena se odhaduje na stovky milionů korun.

Palác Sevastopol

  • Slavný palác Sevastopol, jehož pasáž spojuje ulici Na Příkopě s Celetnou, byl vystavěn letech 1936 až 1937 ve funkcionalistickém stylu.
  • Patří na soupisku památkově chráněných objektů.
  • Až se postupem doby palác prakticky nezměnil a zůstal zachovaný jeho původní ráz, působí moderně i v dnenší době.
  • Pražané pasáž znali i díky zázemí, které poskytovala provozovně kina. Nejprve se jmenovalo Cinema Broadway, poté kino Sevastopol, v němž se filmy promítaly v předpremiérách, po roce 1989 se opět stalo kinem Cinema Broadway.
  • Pasáž ovšem chátrala, kino bylo trvale uzavřeno v roce 1998 a tři roky se hledal nový provozovatel.
  • Tím se nakonec stala společnost Divadlo Broadway, která se pustila do rozsáhlých rekonstrukcí a dnes tu provozuje třípodlažní Divadlo Broadway.

Projděte si:

Nyní je navržena privatizace předem určenému zájemci. "Novým majitelem by se měla stát společnost M.I.C.C. Prague, která má na budovu předkupní právo," říká Navrátil. Firma M.I.C.C. Prague má také od roku 1994 na padesát let v budově uzavřenou nájemní smlouvu.

M.I.C.C. je společnost, za kterou podle výpisu z obchodního rejstříku stojí rakouský, izraelský a maltský kapitál.

Dluhy splatí nemovitostmi

SŽDC musí - z rozhodnutí státu - zaplatit dluhy z obchodního styku bývalé státní organizace České dráhy. Ty v roce 2002 dosahovaly asi deseti miliard korun. Firma umořuje dluh i prodejem nemovitostí. Těch musí SŽDC prodat stovky. Jen bytových domů, které jsou určeny na prodej, je podle Navrátila 476. Asi polovina z nich již má nového majitele.

Správa železniční dopravní cesty prodala již majetek asi za dvě miliardy korun. Za největší transakci - prodej plochy nádraží Bubny v pražských Holešovicích - vyinkasovala společnost 1,1 miliardy korun.

Pozemky bývalého nádraží koupila společnost Orco Group. Na přibližně 27 hektarech chce investovat kolem 20 miliard korun. "Nyní zpracováváme projekt. Počítáme s tím, že jej představíme na začátku roku," říká Petra Zdeňková, mluvčí Orco.

Správa železniční dopravní cesty vznikla v roce 2003, kdy se České dráhy rozdělily právě na SŽDC a akciovou společnost České dráhy.

 

Právě se děje

Další zprávy