SkyEurope zkrachovaly. V Bulharsku uvízlo 140 Čechů

Ekonomika Ekonomika
1. 9. 2009 9:10
O peníze přijdou desetitisíce lidí, zvýhodněné letenky jim nabízí konkurence
Foto: Aktuálně.cz

* SkyEurope před půlnocí vyhlásily bankrot * Někteří Češi uvízli v zahraničí a nemají se jak vrátit domů * Náhrady za zaplacené letenky se klienti aerolinek zřejmě nedočkají

Praha - Slovenské nízkonákladové aerolinky SkyEurope vyhlásily bankrot.

Dopravce nesehnal peníze na udržení provozu, informovala rakouská agentura APA. Soudem jmenovaný správce proto v pondělí pozdě večer podal návrh na konkurz.

"SkyEurope Airlines informuje s největší lítostí - zvláště pro pasažéry a zaměstnance, ale také obchodní partnery, že SkyEurope Airlines a.s., dceřiná společnost SkyEurope Holding AG, dnes pozastavila své fungování z důvodu vyhlášení bankrotu správcem restrukturalizace," stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Foto: Sky Europe
DOKUMENT:
Prohlášení společnosti SkyEurope

"Správce určený slovenským soudem jako dohled nad restrukturalizačním procesem zjistil, že společnost nemá dostatečné prostředky na nepřetržitý provoz."

Češi zůstali v cizině

Zrušení letů by se mohlo dotknout až deseti tisíc českých turistů, odhadl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Firma je přitom o zrušení letů přímo neinformovala, jen vydala prohlášení na svém webu.

Lidem, kteří měli u SkyEurope zaplacené letenky ze zahraničí do Česka, v něm firma sdělila, že si musí koupit letenky u jiných aerolinek na vlastní náklady. Vrácení peněz za letenky zakoupené přímo u SkyEurope se klienti nedočkají.

Ze zahraničí začínají přicházet první zprávy o problémech, které českým turistům krach aerolinek působí. Na českou ambasádu v Bulharsku se podle mluvčího ministerstva zahraničí Milana Řepky obrátila skupina asi 140 lidí, kteří měli se SkyEurope letět do Česka. Nemají prý peníze a lety ostatních společností jsou plně obsazeny.

Na ruzyňské letiště podle ČT ráno dorazilo několik klientů, kteří měli se SkyEurope letět. Chtěli se zaměstnanci aerolinek mluvit o případných náhradách. U přepážek firmy ale nikoho nenašli a nikdo s nimi nekomunikuje ani na telefonní lince, jejíž číslo visí na jedné z nich.

Klientům SkyEurope už začaly za příplatky ve výši 30 až 50 eur nabízet letenky konkurenční společnosti ČSA, SmartWings nebo Wizzair.

Fakta o SkyEurope

  • SkyEurope byly největším nízkonákladovým dopravcem na pražském ruzyňském letišti a za loňský rok i druhým největším dopravcem na Ruzyni (po ČSA).
  • Sídlí na letišti M. R. Štefánika v Bratislavě a základny mají v Praze, Košicích a Vídni. Z těchto čtyř lokalit provozují asi padesátku linek do téměř celé jižní, západní a střední Evropy; létají též do Maroka, Istanbulu, Kodaně či na Kypr.
  • Firmu založil v listopadu 2001 Alain Skowronek a Christian Mandl s pomocí financí od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), banky ABN-Amro a fondů EU. Létat společnost začala v únoru 2002 na vnitrostátní lince Bratislava-Košice. Od září 2005 byly akcie firmy obchodovatelné na burzách ve Vídni a Varšavě. Největším akcionářem firmy je investiční fond York Global Finance (29,9 procenta), který jí půjčil zhruba 25 milionů eur.
  • Za poslední fiskální půlrok (od října 2008 do letošního března) přepravily SkyEurope 1,25 milionu cestujících, což je meziročně o téměř čtvrtinu méně. Průměrné tržby na jedno sedadlo v témže období vzrostly o 13,1 procenta na 47,4 eura.
  • Od zahájení letového provozu v roce 2002 jsou SkyEurope stále ve ztrátě. Za poslední fiskální pololetí (od října 2008 do letošního března) vzrostla jejich čistá ztráta o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč) a provozní výnosy za těchto šest měsíců klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.
  • SkyEurope ke konci března zaměstnávaly 548 osob.

Mnohaměsíční boj o přežití

SkyEurope byly po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem v Praze. Čistá ztráta vzrostla za první pololetí fiskálního roku o skoro 12 procent na 31,93 milionů eur. Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

Finanční potíže aerolinek trvaly řadu měsíců. Vedení společnosti proto už koncem června dobrovolně požádalo o soudní ochranu před věřiteli, aby získalo čas na restrukturalizaci a jednání s investory.

Generální ředitel SkyEurope Jason Bitter tehdy prohlásil, že je nezbytná investice ve výši zhruba 20 milionů eur. "Nepotřebujeme víc než 20 milionů eur, může to být i méně."

První znatelný problém přišel 23. června, kdy letoun aerolinek zadrželo pařížské letiště Orly. Po firmě požadovalo splacení údajného dluhu.

Akcionáři proto o pár týdnů později snížili hodnotu firmy, když na valné hromadě schválili snížení základního kapitálu, a to na zhruba 6,5 milionu eur z původních více než 42 milionů. Ani tento krok ovšem nepomohl.

V půli srpna přestalo lety SkyEurope odbavovat i vídeňské letiště. A také nyní se nedobrovolnými rukojmími stali pasažéři, kteří museli hodiny vyčkávat v letištních prostorách.

Poslední srpnový den oznámilo i pražské letiště, že od 1. září přestane odbavovat cestující aerolinek. Ještě téhož večera firma zrušila odlety z Bratislavy.

 

Právě se děje

Další zprávy