Skutečně české pivo. Ochranu využívají dvě třetiny trhu

ČTK ČTK
11. 10. 2012 13:25
Chráněné označení České pivo už používá 12 pivovarů pro 46 druhů piv
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Praha - Chráněné zeměpisné označení České pivo v současnosti používá 12 pivovarů pro 46 druhů piv, což odpovídá 65 procentům tuzemského pivního trhu. Ukazují to údaje Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Z čísel vyplývá, že od loňského září přibylo pivovarů užívajících značku o třetinu. Chráněné označení České pivo používají například Plzeňský Prazdroj, Pivovar Černá Hora či Rodinný pivovar Bernard.

České pivo je od října 2008 oficiálním chráněným zeměpisným označením zapsaným u Evropské komise. Systém ochrany názvů zemědělských a potravinářských výrobků zavedla EU v roce 1993 s cílem ochránit výrobce před plagiáty a spotřebitele před nežádoucím klamáním.

"České pivo je v zahraničí velice dobře vnímáno. Pokud je tam toto označení, zákazník okamžitě pozná, že to není pivo vařené v licenci, ale že je to pivo opravdu vařené v České republice," řekl ČTK mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. Bernard používá značku pro všechna svá alkoholická piva.

Zejména některé velké pivovarské skupiny v Česku vaří pivo také licenčně v zahraničí. Mezi podmínkami pro užívání značky je však mimo jiné také výroba piva v českých zemích, tudíž licenčně vyráběné pivo tak označeno být nemůže.

Výraznější říz i barva

Podpora a ochrana produkce tradičního českého piva si ročně vyžádá několik desítek milionů korun. Tuzemské pivovary proto loni založily nadační fond, který má s pomocí peněz členských firem, ministerstva zemědělství a evropských fondů financovat například výzkumné projekty zaměřené na šlechtění odrůd sladovnického ječmene a chmele.

Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven členské pivovary, které se na celkové domácí produkci podílejí z více než 90 procent, uvařily v prvním pololetí o 1,4 procenta meziročně více piva. Přes pozvolný růst výroby, který začal loni, zůstává produkce českých pivovarů stále pod úrovní, kterou měla před propadem, jenž nastal v důsledku ekonomické krize.

Pivo českého typu, které bylo poprvé uvařeno roku 1842 v Plzni, charakterizuje vyšší hořkost, výraznější barva a říz nápoje, proti zahraničním ležákům mají ty české naopak nižší obsah alkoholu.

Rozdílné vlastnosti českého piva jsou dány nejen použitými surovinami, zvláštními odrůdami chmele a ječmene, ale také metodou dvoustupňového spodního kvašení, postupu odlišného od postupu zahraničních výrobců.

 

Právě se děje

Další zprávy