Škrty? Úspory? Lyžovat v Alpách se musí, řekli si Češi

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 10. 2010 6:00
Nároky na zimní zájezdy jsou nižší, ale Češi se bez nich neobejdou
Mnoho kilometrů dlouhé sjezdovky Češi doma nenajdou. Nadšeně proto vyrážejí každý rok do zahraničí. Ilustrační foto.
Mnoho kilometrů dlouhé sjezdovky Češi doma nenajdou. Nadšeně proto vyrážejí každý rok do zahraničí. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Krize stlačila dolů tržby maloobchodníků, nezaměstnanost se potácí neustále na hranici deseti procent, Češi omezili letecké dovolené. Ale na zimní lyžovačce v zahraničí nijak nešetří, zatímco zájem o exotické zimní dovolené pod vlivem krize skomíral.

Potvrzují to cestovní kanceláře, které zájezdy do alpských zemí prodávají.

"V důsledku krize jsme žádný pokles zájmu neregistrovali. V letošním roce zatím sledujeme pozvolný nárůst, ale nejspíš nebude nijak prudký," poznamenala Hana Valentová, mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama, která je lídrem na trhu s lyžařskými zájezdy.

Ve srovnání se svými sousedy patří Češi k nejnadšenějším lyžařům. Zájezdy na letošní zimu se začaly prodávat na začátku září a cestovní kanceláře se shodují, že nejoblíbenější termíny se rychle zaplnily.

"Klasické termíny okolo Vánoc, na Silvestra a v době jarních prázdnin se rychle plní. Někteří lidé už mají jasno v tom, kam pojedou, ještě dřív, než vytiskneme katalog," poznamenal Tomáš Brejcha z Čedoku.

Zároveň potvrdil, že na propad zájmu to v letošním roce opravdu nevypadá. "Čísla o prodejích jsou srovnatelná s těmi loňskými, zájem o zahraniční lyžování je stabilní," dodal s tím, že Čedok při plánování zimního lyžování v zahraničí v loňském roce využilo přes 10 tisíc klientů.

Češi chtějí hlavně lyžovat, jídlo je nezajímá

Češi na dovolené na zahraničních horách nehledají luxus, ale především kvalitní sportovní zázemí. Nejraději si vybírají oblasti v dosahu ledovců, kde mají téměř jisté kvalitní sněhové podmínky.

"Zatímco u letních zájezdů k moři zajímá Čechy úroveň ubytování a možnost stravování all inclusive, u lyžařských zájezdů je pro ně hlavní vzdálenost ubytování od sjezdovky a skipas v ceně zájezdu, na možnosti stravování nebazírují," podotkl Daniel Plovajko z cestovní kanceláře Fischer.

Na lyžařské dovolené nejčastěji vyráží celé rodiny najednou, velmi často ve velké skupině dalších přátel a známých. Největší zájem je proto o ubytování v apartmánech bez zajištěného stravování.

To zohlednila i cestovní kancelář Fischer, která v letošním roce kapacity zimních zájezdů více než zdvojnásobila právě o zájezdy s menším komfortem bydlení. Zatímco vloni odjelo pod její hlavičkou lyžovat před 4 tisíce lidí, letos počítá s 10 tisíci klienty. "Rozšířili jsme nabídku o střední nižší standard ubytování, i ubytování bez stravování, kterému Češi dávají přednost. V loňském roce jsme nabízeli minimálně tříhvězdičkové hotely," dodal Plovajko

V současnosti ale sílí skupina těch, kdo hledají na zimní dovolené i jiné zázemí. "Stále víc klientů projevuje zájem o lokality, které nabízí kromě lyžování například i lázně," upozornil Brejcha.

Cenu zimní dovolené snižuje i doprava, nejčastěji autobusem cestovní kanceláře, do oblíbeného Rakouska a některých částí Itálie ale řada lidí vyráží i vlastní dopravou.

"Lidé hodně srovnávají a velmi rychle si spočítali, že za srovnatelnou cenu jako na českých horách si mohou dopřát kvalitnější terén a často i zázemí v alpských střediscích," dodal Plovajko.

 

Právě se děje

Další zprávy