Škrty dorazily do EU, poslanci chtějí zrušit parlament

Karel Toman
12. 2. 2011 12:15
Čtyři dny měsíčně ve Štrasburku stojí čtyři miliardy korun a 19 tisíc tun emisí
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku | Foto: Reuters

Brusel/Štrasburk - Na čtyři dny v měsíci se sem pravidelně sjíždí konvoj autobusů, limuzín a náklaďáků plných lejster. Celá ta legrace stojí daňové poplatníky přes čtyři miliardy korun ročně (180 milionů eur) a europoslancům dokonce ničí zdraví.

Řeč je o zasedáních evropského parlamentu sídlícího v belgickém Bruselu v jeho druhém sídle ve francouzském Štrasburku. Téhle rozmařilosti teď možná zvoní hrana.

Velká Británie škrcená úspornými opatřeními totiž ve čtvrtek razantně přispěchala s podporou kampani za ukončení "směšného" dvojího parlamentního sídla. Kampaň zahájila nedávná studie vlivných liberálních europoslanců, která systém kvůli jeho finančním nákladům a produkci emisí ostře odsoudila.

Zbytečný luxus historického odkazu

"V dnešním prostředí nemohou být nadále ekonomické a ekologické náklady dvojího sídla ospravedlněny," prohlásil místopředseda 736-ti členného sboru, britský europoslanec Edward McMillan-Scott. "Systém dvojího sídla je anachronismus," citoval poslance server EUbusiness.

Lidovecký europoslanec Jan Březina ale deníku Aktuálně.cz řekl, že snahy o zrušení štrasburského sídla  považuje vzhledem k poměrům sil v parlamentě a evropským tradicím za nereálné.

Pravidelná měsíční migrace armády poslanců, jejich asistentů a tlumočníků je čistě historický odkaz z druhé světové války, kdy se velmoci přetahovaly o sídla vznikajících evropských institucí. Francie si tehdy Štrasburk podržela jako symbol francouzsko-německého míru.

Kvůli tomu teď celý parlament a jeho zázemí cestuje na čtyři plenární zasedání každý měsíc, zatímco práce výborů se odehrává v nových budovách v Bruselu. 

Jen ne další cestu do "Stresburku"!

Ke stížnostem se přidávají rostoucí náklady na ubytování v hotelích, špatná doprava. Jen šest z 27 zemí spolku nabízí přímé lety do Štrasburku. Chatrná je i budova parlamentu, kde se před několika lety dokonce zřítil strop.

"Ze Štrasburku se stal Stresburk," glosoval McMillan Scott údajné medicínské  důkazy zdravotních potíží, které úřednicko-politické armádě způsobuje stres spojený s pravidelným stěhováním.

Mluvčí britské vlády bojující za úsporná opatření v Bruselu i doma prohlásil, že zpráva "jasně dokazuje, jak velkou a zbytečnou ztrátu času a prostředků sídlo v Bruselu i Štrasburku pro Evropský parlament představuje."

"Jsme pro to, aby měl Evropský parlament sídlo jen v Bruselu," dodal v prohlášení.

Tentokrát to může vyjít

Přenice o dvojí sídlo evropského parlamentu se táhnou roky, o zaměstnávání tisíců lidí v evropských institucích v Lucemburku nemluvě. Teď ale nabývá na váze.

Jednak je tu Lisabonská smlouva, která sboru dává právo vybrat si své sídlo. A jednak podle zmíněné zprávy je pro jediné sídlo parlamentu 88 procent europoslanců, z nichž 91 procent by volilo Brusel. Do třetice je tu dluhová krize Evropy, která tlačí do úspor dokonce i politiky. A nově i podpora, které se snahám dostalo ze strany Velké Británie.

Další nezávislá studie navíc podle EUbusiness ukázala, že jediné sídlo v Bruselu by každý rok ušetřilo 19 tisíc tun emisí CO2 ročně, což odpovídá spotřebě 4500 průměrných evropských domácností.

Vyřeší to sál jménem Štrasburk?

Foto: Web Jana Březiny

Podle liberálních europoslanců je proto na čase téma znovu otevřít a podívat se na něj objektivně.

"Liberálů je jenom asi stovka z více jak sedmisetčlenného sboru. Nejsilnější frakcí je strana lidová, které jsem členem a ta nic takového nenavrhla," řekl deníku Jan Březina, kterému dojíždění do Štrasburku "není příjemné" a byl by "mnohem radši" za sídlo v Bruselu. V případném hlasování se nicméně bude podle svých slov řídit názorem své frakce.

Podle něj je proti rušení parlamentu ve Strasburku hlavně Francie a Německo. Evropské smlouvy navíc ukotvují povinnost ve Štrasburku pravidelně zasedat. "Zažil jsem už i skoro 'český' návrh jednoho svého irského kolegy, který navrhoval pojmenovat jeden zasedací sál v Bruselu Štrasburk," ilustruje Březnia zoufalost letitých snah výjezdní zasedání zrušit.

Hlasujte na www.oneseat.eu

"Spustíme kampaň," potvrdil odhodlání dotáhnout tentokrát škrtnutí jednoho parlamentu do konce německý europoslanec Alexander Alvaro, který v roce 2006 pro stejný účel sesbíral milion podpisů.

Za jediné sídlo parlamentu můžete hlasovat na stránkách www.oneseat.eu. K dnešnímu dni ji podepsalo 1 267 396 lidí.

"To je něco jiného, pokud by petice přiměly hlavní obhájce Štrasburku změnit názor, pak by to něco znamenalo. Zatím se ale politické postoje nepohnuly," tvrdí Březina.

Iniciátorka petice, švédská liberální poslankyně Cecilia Malströmová se ale nevzdává.

"Je to problém, který zahanbuje Evropský parlament už dlouhou dobu. Tvrdě pracujícím politikům dává směšnou nálepku a daňovým poplatníkům přináší velké náklady," řekla ."Jsme jediný parlament na světě, který nemůže mluvit do toho, kde zasedá."
 

 

Právě se děje

Další zprávy