Skoro 40 000 lidí prošlo vloni rekvalifikačními kurzy

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 5. 2010 16:38
Lidé mají o kurzy s krizí stále větší zájem. Nejčastěji se učí pracovat s počítačem.
Rekvalifikační kurzy zprostředkovávají nezaměstnaným úřady práce. Ilustrační foto.
Rekvalifikační kurzy zprostředkovávají nezaměstnaným úřady práce. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když nechce trh to, co nabízím, budu muset něco přidat, rozhodlo se v loňském roce téměř 40 tisíc lidí bez práce. Přesně 39 831 zájemců o práci se přihlásilo prostřednictvím úřadů práce do některého z rekvalifikačních kurzů. Údaje zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Se světovou hospodářskou krizí a zvyšující se nezaměstnaností se poptávka po rekvalifikačních kurzech zvýšila. Rekvalifikace zabezpečují úřady práce v jednotlivých regionech individuálně a podle konkrétní situace na trhu práce. To znamená, že doporučují k rekvalifikaci podle aktuální nabídky volných pracovních míst," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Celkem změny kvalifikace spolkly loni 388 milionů korun. Převážná většina této sumy pocházela z Evropského sociálního fondu. Na jednoho nezaměstnaného v jednom rekvalifikačním kurzu tak v průměru připadla částka 6 439 korun.

Nezaměstnané rekvalifikace nic nestojí. Úřady práce však kromě samotných nákladů na kurz hradí i náklady, které má s rekvalifikací sám uchazeč - proplácí například jízdné, ubytování, stravování nebo potřebné pojištění.

Bezkonkurenční jedničkou byly v loňském roce mezi uchazeči kurzy práce na počítači. Zájem byl ale také o školení ve svářečských pracích, získání řidičských průkazů na nákladní auta a autobusy, i kurzy doplňující vzdělání v oblasti účetnictví, administrativa a daně.

Na rekvalifikační kurz nemá nikdo nárok ze zákona. "Úřady práce zařazují uchazeče do programu rekvalifikací neprodleně bez ohledu na to, jak dlouho jsou v jejich evidenci, a to v případě, že není vhodné zaměstnání, které by odpovídalo jejich dosavadní kvalifikaci," dodala Filipová.

Někteří lidé však ale přece jenom mají přednost - jsou to ti, kterým se práce hledá nejhůř, tedy například zdravotně postižení nebo lidé starší padesáti let.

 

Právě se děje

Další zprávy