Škodovka spustila výrobu Roomsteru

ČTK
27. 3. 2006 11:50
Mladá Boleslav - Škoda oznámila, že do konce letošního roku opustí brány závodu nejméně 15.000 vozů. UVNITŘ VIDEO

Denní produkce závodu postupně dosáhne až 190 vozů. Novinka představená poprvé v únoru na ženevském autosalonu se začne v ČR prodávat v červnu a během léta postupně i na dalších významných evropských trzích.

V České republice firma do konce roku prodá přibližně 1.800 vozů. Zákazníci si mohou roomster zakoupit od 339.900 Kč. Základní výbava bude obsahovat například dva čelní a dva boční airbagy, posilovač brzd s funkcí brzdového asistenta, posilovač řízení nebo variabilní systém zadních sedadel.

Za tuto částku si lidé budou moci koupit verzi s motorem o objemu 1,2 litru. Roomster firma nabídne s třemi benzinovými a třemi naftovými motory s manuální i automatickou převodovkou. Ceny provedení se silnějšími motory firma zatím neoznámila.

Kvůli novému modelu firma rozšířila závod v Kvasinách asi za 3,5 miliardy korun, a to především v montážním provozu a svařovně. Vybudovala zde i nové odstavné plochy pro vyrobená vozidla, logistické centrum, parkoviště pro zaměstnance a autobusové nádraží pro dopravu zaměstnanců.

Firma předpokládá, že letos vyrobí 15.000 a prodá kolem 10.000 roomsterů, v příštím roce by mohl prodej výrazně přesáhnout i hranici 50.000 vozů. I s pomocí roomsteru chce automobilka překonat loňský rekordní prodej ve výši 492.111 aut a letos překročit dosud nepokořenou půlmilionovou hranici.

Automobilka Škoda Auto kvůli rozjezdu výroby roomsteru musela přeorganizovat výrobu v Kvasinách, a od dubna proto sníží denní produkci superbů ze současných 91 na 80 vozů.

Rozvoj Škody Auto a průmyslové zóny Kvasiny - Solnice podporuje částkou 900 milionů korun vláda, peníze pro rozvoj zóny shání hradecký kraj.

"Vloni se tam prostavělo asi 100 milionů korun, letos do zóny půjde půl miliardy korun. Například se bude rekonstruovat silnice z Častolovic do Solnice," řekl mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Během několika let by v souvislosti s rozšířením automobilky a příchodem až 2500 nových pracovníků mělo vyrůst na Rychnovsku kolem 600 bytů.

"Nové bytové domy by se mohly stavět v Solnici, Kvasinách, Rychnově, Kostelci nad Orlicí, Vamberku. V několika menších obcích půjde zejména o výstavbu rodinných domků," uvedl hradecký vicehejtman Helmut Dohnálek.

 

Právě se děje

Další zprávy