Škodovce v květnu vykvetl úspěch: Má prodejní rekord

Radek Pecák Radek Pecák
17. 6. 2010 12:00
Automobilka Škoda směřuje k dalšímu prodejnímu rekordu za kalendářní rok
Tuto octavii si kupuje čím dál více Číňanů
Tuto octavii si kupuje čím dál více Číňanů | Foto: Škoda- auto

Mladá Boleslav -  Ani obrovské propady prodejů v Německu nezabrzdily mladoboleslavskou Škodovku v jejím směřování k rekordnímu historickému počtu prodaných vozů. Automobilka v květnu v celém světě prodala 65 349 aut, což je nový prodejní rekord měsíce. Proti roku 2009 je to nárůst o deset procent.

Letos již firma prodala 307 427 vozů, tedy o 16,6 procenta více než loni.. Podle mluvčího firmy Jaroslava Černého má  velký podíl na růstu čínský trh. Tam bylo v květnu prodáno 14 162 vozů. Celkem za prvních pět měsíců firma v Číně prodala již téměř 70 tisíc aut.

Škoda roste i na domácím trhu. V období od ledna do května zaznamenala nárůst prodeje o 20,9 procenta na 24 700 vozů. 

Prodeje rostou i v Indii a Rusku

"Podařilo se nám aktivně využít naší silné pozice ve střední a východní Evropě a zároveň také profitovat z včasné mezinárodní orientace podniku a dosáhnout dalšího růstu v Číně, Indii a Rusku," řekl Reinhard Fleger, člen představenstva odpovědný za oblast prodeje a marketingu.

Celosvětově nejprodávanějším modelem značky byla v květnu opět Octavia, které se prodalo 26 967 kusů, to je o 16,7 procenta více než loni. Stále vysoký zájem je o model Superb, který si pořídilo 9217 zákazníků, a model Yeti (prodáno 4266 kusů).

Kvůli velkému odbytu již Škodovka zavedla několik mimořádných směn, zejména v závodě Kvasiny, kde se vyrábějí modely superb a yeti. Někteří zaměstnanci budou muset do práce i v červenci, v době celozávodní dovolené.

 

Právě se děje

Další zprávy