Škoda zvažuje opět vyrábět v sobotu i nabírat lidi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 3. 2009 15:50
Může za to hlavně zvýšena poptávka po vozech v zemích se šrotovací prémií
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty | Foto: Ludvík Hradilek

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto znovu zvažuje zavedení pracovních sobot. Může za to zvýšená poptávka po jejích vozech především na trzích v zemích, které zavedly šrotovací prémii.

Firma by však sobotní výrobu musela řešit zřejmě prudkým zvýšením počtu agenturních pracovníků, řekl v pondělí předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

"V současné době připravujeme různá pásma přesčasů a v pátek jsem se dozvěděl, že firma zvažuje znovu i pracovní soboty," řekl Povšík. Podle serveru iDnes.cz by mělo jít o pět pracovních sobot. "Firma na to ale nemá dost zaměstnanců, muselo by se to řešit raketovým nárůstem agenturních dělníků," podotkl Povšík. 

Firma kvůli celosvětové krizi a poklesu poptávky počty agenturního personálu od loňského podzimu snižovala, nyní dělá ve Škodovce asi šest set převážně zahraničních agenturních pracovníků. Jejich počet by se měl podle Povšíka zvýšit až o tisíc.

Jde zejména o mladoboleslavský závod, kde se vyrábí motory a převodovky, o něž je nyní velký zájem. Loni firma zaměstnávala celkem 26 695 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy