Škoda spustila epidemii. AFL Stříbro propustí 660 lidí

vk
25. 11. 2008 14:17
Na jednoho z dodavatelů škodovky dopadla propadající se poptávka po autech
Nižší prodej škodovek je špatnou zprávou i pro zaměstnance stříberského závodu jednoho z jejích dodavatelů, americké firmy AFL
Nižší prodej škodovek je špatnou zprávou i pro zaměstnance stříberského závodu jednoho z jejích dodavatelů, americké firmy AFL | Foto: Škoda Auto

Stříbro - Největší zaměstnavatel v tachovském regionu Alcoa Fujikura Automotive připravil svým pracovníkům smutné Vánoce. Před koncem roku jich propustí více než polovinu.

Na vině je klesající zájem mladoboleslavské Škody o kabelové svazky do automobilů.

Atmosféra ve firmě je napjatá. Podle Petra Kasala z podnikových odborů mnozí zaměstnanci raději odcházejí na vlastní žádost. Mají tak šanci získat odstupné v podobě až šesti a půl násobku průměrného platu.

"Pro zaměstnance je zpráva o propouštění obzvlášť teď před Vánoci hodně nepříjemná, někteří tady pracují dvanáct let, mají své závazky, hypotéky," vysvětluje Kasal s tím, že firma už teď funguje v omezeném režimu.

V AFL pracovaly celé rodiny

Situaci sleduje i stříbrská radnice. "Pro město je to citelná rána. Záměr propustit stovky zaměstnanců nám AFL oznámila terpve koncem minulého týdne. Chceme se sejít s jejím vedením a jednat o budoucnosti firmy. Pracovaly tam celé rodiny, pokusíme se dohodnout, aby alespoň jeden člen rodiny nepřišel o práci, říká místostarosta města se sedmi tisíci obyvateli Pavel Tóth.

Radní města Stříbra situaci bedlivě sledují
Radní města Stříbra situaci bedlivě sledují | Foto: Czechtourism

Současně připomíná poslední propouštění v AFL, které v červenci letošního roku postihlo kvůli stěhování části výroby do Rumunska dvě stovky zaměstnanců a přes tři sta dvacet agenturních pracovníků. "Mrzí mě, že tehdy nás firma ujišťovala, že další propouštění nechystá," dodává Tóth.

Pro Stříbro byla AFL jedním z významných sponzorů. Podporovala sportovní aktivity, výstavbu dětských hříšť, přispěla i na zřízení bezbariérového přístupu do městského muzea.

Jednání s AFL má před sebou také tachovský úřad práce. Nezaměstnanost v regionu patří v rámci Plzeňského kraje k nejvyšším. Pohybuje se kolem 8,4 procenta.

"Umístění několika stovek lidí rozhodně nebude otázka jednoho nebo dvou měsíců. Situaci komplikuje jednak konec sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství a také fakt, že potíže mají i další zaměstnavatelé. Dodavatelů pro automobilový průmysl zde působí celá řada a nové lidi teď vzhledem ke krizi nepřibírají," říká Eduard Šimůnek z Úřadu práce Tachov.

AFL je prvním významným zaměstanavatelem v Plzeňském kraji, který oznámil propouštění následkem hospodářské krize. Dodavatelé automobilového průmyslu, kteří vytvářejí zhruba třetinu průmyslové produkce regionu zatím zvažují úspory a snižování počtu směn. Většina již začala omezovat nábor agenturních pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy