První penzijní fond vzdává druhý pilíř, předá jej konkurenci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 3. 2014 14:35
Celkem 13 tisíc lidí, kteří si na důchod spoří s Raiffeisen, čeká přesun pod křídla největší tuzemské penzijní společnosti.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vládou plánovaný konec takzvaného druhého pilíře penzijního systému má první reálný důsledek. Finanční skupina Raiffeisen se stahuje z trhu penzijních společností a předává své klienty pod správu Penzijní společnosti České pojišťovny. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

"Tato akvizice je potvrzením dlouhodobé strategické spolupráce finančních skupin České pojišťovny a Raiffeisenbank v oblasti penzí. Penzijní společnost České pojišťovny tak získá přes 12 tisíc klientů do druhého pilíře a více než tisíc klientů ve třetím pilíři," řekl online deníku Aktuálně.cz Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

"Jako nováček na trhu bez historie i klientského kmene nemáme v současné politické situaci možnost naši investici dále rozvíjet, proto budeme dále spolupracovat se zavedenou a silnou penzijní společností," vysvětlil převod generální ředitel Raiffeisen penzijní společnosti Josef Beneš.

Celá transakce by měla být po splnění všech regulatorních kroků dokončena na začátku druhého pololetí letošního roku.

"Naše společnost je dlouhodobě nejsilnější hráč na trhu penzí v České republice. Jsem přesvědčen, že našim novým klientům nabídneme atraktivní zhodnocení jejich vkladů a nadstandardní služby," říká Vladimír Bezděk, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny.

Na pobočkách Raiffeisenbank se díky dohodě začnou prodávat produkty Penzijní společnosti České pojišťovny.

Převáděným klientům zůstanou zachovány veškeré zákonné podmínky jejich stávajícího spoření včetně zvolené investiční strategie. "Naši klienti budou o průběhu a podmínkách převodu průběžně informováni," dodává Kofroň.

Mrtvý trh

Penzijní společnost České pojišťovny má doposud zhruba 30 tisíc klientů ve druhém pilíři a zhruba stejný počet v „novém“ třetím pilíři. Akvizicí klientů Raiffeisen ovládne více jak polovinu trhu, ve druhém pilíři je zhruba 82 tisíc lidí.

Na trhu tak po spojení obou společností zbyde pět společností ve druhém pilíři - Allianz, Česká pojišťovna, Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Ty ale působí prakticky na „mrtvém“ trhu. Nová ministryně práce Michaela Marksová Tominová už oznámila, že druhý pilíř plánuje zrušit od roku 2016.

ČSSD přitom podle prvních plánů chce, aby klienti z druhého pilíře přešli do pilíře třetího - změněné penzijní připojištění. Právě to může být motivace pro Penzijní společnost České pojišťovny k akvizici nových klientů do druhého pilíře.

Spekuluje se i o tom, že nemusí jít o poslední přesun v rámci penzijních společností. Podle informací online deníku Aktuálně.cz se o klienty Raiffeisen zajímala také penzijní společnost ze skupiny Allianz.

 

Právě se děje

Další zprávy