sKarta zatím neskončí, říká Müllerová po jednání s ČS

Petr Kučera Petr Kučera
6. 5. 2013 15:55
Budoucnost sporného projektu má posoudit nová pracovní skupina, čas se přitom krátí
Foto: ČS

Praha - Projekt sKaret žije dál. Jeho budoucnost posoudí nově vytvořená pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu práce i zástupců České spořitelny jako dodavatele systému.

V pondělí to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová z TOP 09 po jednání s generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou.

„Situace je velmi složitá a náročná. Pokud by mělo dojít k ukončení projektu, bude nutné změnit všechny související zákony," konstatovala ministryně.

Skupina se podle ní bude zabývat dalšími variantami. Musí se zaměřit také na srovnání možných nákladů jak pro případ pokračování projektu, tak pro případ jeho zrušení.

Müllerová neupřesnila, jak dlouho by pracovní skupina měla jednat. Nechce prý přijmout žádná uspěchaná řešení. "Nepřipustíme, aby vládou doporučené ukončení projektu sKaret bylo pro jejich držitele jakkoliv zmatečné nebo nekomfortní," říká Müllerová.

Čas na případnou změnu zákona nebo zrušení projektu se přitom krátí. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů je totiž dosavadní stav protizákonný a ministerstvo by jej mělo napravit nejpozději do konce června.

Trpělivost se sporným projektem došla také koaličním partnerům TOP 09. Ještě na začátku března přitom vláda odmítla zrušení sKaret a podpořila návrh ministerstva, které chce jen drobné úpravy projektu.

Už na konci března ale předseda vlády Petr Nečas otočil a doporučil Müllerové ukončení projektu. "Politické i věcné náklady, nutné legislativní změny i jejich pravděpodobný rozpor se smlouvou s Českou spořitelnou vytvořily takovou situaci, že odstoupení od projektu je nejméně špatným řešením," uvedl Nečas.

Případné kompenzace České spořitelně, která podle Kysilky investovala do projektu zatím zhruba 300 milionů korun, nebyly podle Müllerové předmětem nejnovějších jednání s bankou. Aktuální prý budou až poté, co ukončí práci nově vzniklá pracovní skupina. Ministerstvo a spořitelna se dohodly, že určení kompenzace by pak svěřily do rukou nezávislého auditora, který bude vybrán na základě výběrového řízení.

O zrušení sKarty se tak v praxi zřejmě rozhodne přímo ve sněmovně. Opozice by mohla při hlasování tentokrát najít podporu u ODS i LIDEM, které se ve vládě postavily proti TOP 09. 

 

Právě se děje

Další zprávy