Skanska přišla v krizi o tržby, provozní zisk udržela

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2010 11:11
Skanska odmítla některé zakázky, propustila 17 procent lidí a přežila.
Dopravní stavby pomohly Skansce projít minulým rokem.
Dopravní stavby pomohly Skansce projít minulým rokem. | Foto: Karel Toman

Praha - Zakázky na stavby silnic a opatrnost podržely stavební kolos Skanska v roce krize nad vodou. Přestože totiž jedné z největších stavebních společností klesly tržby v Česku v loňském roce o 17 procent, její provozní zisk se o 10 procent zvýšil na 1,545 miliardy korun. Oznámilo to dnes vedení společnosti.

Podle generálního ředitele společnosti Dana Ťoka snížily tržby na 31, 243 miliardy korun především dopady krize. Ta utlumila celé stavebnictví jako obor, nejvýrazněji však bytovou výstavbu.

Propad v této oblasti však Skansce nahradilo dopravní stavitelství. Společnost navíc odmítla některé zakázky, které představovaly příliš velké riziko a vyvarovala se tak ztrátových zakázek.

Průchod krizí však nebyl ani pro takového giganta, jakým je Skanska, nijak snadný. Společnost propustila 17 procent lidí, a snížila tak počet zaměstnanců na 5513.

"Očekávám, že vzhledem k setrvačnosti stavebního trhu budou následky krize přetrvávat i v letošním roce," podotkl k dalšímu vývoji Ťok.

Stejně se vyjádřila i švédská mateřská společnost Skanska, která v posledním loňském čtvrtletí sice zvýšila hrubý zisk, ale pocítila pokles výnosů. Ten očekává i pro letošní rok.

I proto pokračuje Skanska v opatrném chování. Před časem oznámila svůj záměr postavit v Praze sedm administrativních budov se 46 tisíci čtverečních metrů kancelářských ploch. Stavba však začne až poté, co bude mít společnost pro tyto prostory nájemce.

 

Právě se děje

Další zprávy