Silnější koruna dovolené u moře nezlevnila

hpv
6. 3. 2008 18:20
Letenky zlevňují, klienti to nepocítili
Momentka z Chorvatska. Ilustrační snímek
Momentka z Chorvatska. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Koruna posiluje a základní ceny letenek zlevňují. Přesto za dovolenou, kterou si koupíte u cestovní kanceláře, zaplatíte přibližně stejně jako loni či před pěti lety.

Dokazují to částky u srovnatelných zájezdů (stejný typ hotelu, stejný termín a stejné odletové a příletové letiště) v katalozích z roku 2003 a 2008.

Redakce deníku Aktuálně.cz přitom porovnávala ceny v čase u cestovních kanceláří Čedok, CK Fischer, Golden Greece Tour a Firo tour. V základní katalogové ceně nejsou zahrnuty palivové příplatky a letištní taxy. Obdobnou cenovou politiku však mají i jejich konkurenti.

Levnější a dražší

Koruna za posledních pět let ve vztahu k euru posílila o více než 17 procent na současných přibližně 25 korun.

Podle aktuální informace IATA průměrná cena letenek po Evropě (bez tax) klesla za poslední tři roky přibližně o 15 procent. Naopak palivové příplatky a v mnoha případech i letištní taxy rostou. Ty si však platí klient navíc k základní ceně zájezdu v podobě příplatků.

Více o cestování na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Josef Poneš

Více o cestování na Aktuálně.cz

Cestovní kanceláře se však proti tvrzení, že ceny letecké dopravy klesají, brání tím, že k přepravě klientů využívají hlavně charterovou přepravu. "A cena charterové dopravy během posledních let rozhodně neklesá," tvrdí Daniel Plovajko, mluvčí CK Fischer.

Pro představu: Například cena letenky u Čedoku z Prahy na letiště Heraklion na Krétě představuje tento rok v ceně zájezdu částku 7 590 korun (bez tax). U CK Fischer je základní cena letenky na stejném spoji 7 990 korun.

V ceně dovolené jsou zahrnuty i transfery z letiště do hotelu a služby delegáta. Jenže i ty se platí v eurech.

Zdražují hotely?

Podle údajů z řady hotelů je také zřejmé, že takzvané přepážkové ceny hotelů v eurech (tedy částka, za kterou se člověk ubytuje, pokud si objedná hotel individuálně) se v posledních třech letech například ve Španělku nebo Řecku také příliš nezměnily.

"Za přepážkové ceny hotely nenakupujeme. Naši obchodníci vyjednávají individuální podmínky. A ty jsou samozřejmě výhodnější než ceny přepážkové. Bohužel i tak ceny ubytování především v Řecku, Španělsku, Turecku a Bulharsku v posledních letech rostou," říká Tomáš Brejcha z Čedoku.

"Za posledních několik let ceny ubytováni pro cestovní kanceláře vzrostly v řádu několika desítek procent. Hlavním důvodem je rostoucí poptávka po ubytovacích kapacitách ve středomořských letoviscích ze strany ruských tour operátorů. Země bývalého Sovětského svazu jsou mimořádně silným trhem. Hotelové řetězce především v Řecku mají dokonce vyšší poptávku, než jsou jejich kapacity," doplňuje Plovajko.

Sníte o dovolené v exotických krajích?
Sníte o dovolené v exotických krajích? | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Nová hranice luxusu o dovolené? 10 tisíc eur za týden

Pravdou je, že proti poklesu cen zájezdů působí inflační tlaky. V Česku za posledních tři roky dosáhla míra inflace 7,4 procent.

Rostou marže?

Do jaké míry se zdražily hotely ve Středomoří a charterová přeprava a do jaké si cestovní kanceláře zvedají marže? Provize za zprostředkování zájezdu činí nejčastěji dvanáct až dvacet procent.

U levnějších dovolených může klesnout marže i pod tento interval, naopak u luxusních dovolených stoupá i nad dvacet procent. V případě, že cestovní kancelář prodává zájezd prostřednictvím prodejní agentury, provize cestovky se snižuje asi na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy