Silná koruna zachraňuje levný benzín

Dušan Klimeš
18. 9. 2007 10:55
Ropa je znovu na rekordu

Praha - Cena barelu ropy opět překonala rekord a posunula se na 81,18 dolarů za barel. Přitom ještě před pěti lety stál barel pouhých třicet dolarů. Čeští řidiči ovšem na pumpách za benzín stále platí téměř stejné peníze.

V roce 2002 se za litr pohonné hmoty platilo přes 26 korun, nyní se cena pohybuje jen těsně nad třiceti korunami. To je nárůst asi o patnáct procent. Přitom ropa zdražila za stejné období o 160 procent.

Tuzemské ceny u čerpacích stanic tak drží na uzdě především posilování koruny vůči dolaru. Zatímco před pěti lety stál dolar přes 33 korun, dnes se jeho cena pomalu blíží devatenácti korunám a překonává své vlastní rekordní hodnoty.

Díky tomu mohou čeští řidiči jezdit relativně levně. Zdražení ropy o více než dvojnásobek je vyrovnáno posílením koruny o polovinu.

Předešlá maxima:  Ropa pokořila nový rekord. Prolomila hranici 80 dolarů

Navíc cena ropy, jak je obchodována na světových trzích, tvoří z konečné ceny na stojanu benzínové pumpy jen asi třetinu. Zbytek jsou daně, náklady na rafinaci, distribuci a provoz čerpacích stanic.

Za posledních pět let se navíc pumpařům výrazně snížili marže kvůli stále silnější konkurenci, a tak za benzín řidiči plátí stále téměř stejně.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Málo ropy v Americe

Za posledním zdražováním ropy, které vedlo až k dalšímu rekordu, stojí především obavy z nízkých zásob v USA těsně před začátkem zimní topné sezony.

Navíc především jih Spojených států začíná být zužován hurikány, které se každoročně vrací a ohrožují ropná pole a ropné plošiny.

Před dvěma týdny se proti tomuto vývoji pokusil zasáhnout kartel OPEC, který sdružuje největší vývozce ropy.

Zástupci zemí se dohodli, že zvýší produkci o půl milionu barelů denně, aby tak ukojili poptávku a cena mohla jít dolů.

I přes tento krok ale ropa stále zdražuje a dostává se na nové a nové rekordy.

 

Právě se děje

Další zprávy