Seznam.cz zvýšil tržby, zisk mu klesl kvůli investicím

ČTK ČTK
20. 6. 2013 11:41
Nejvíce rostly příjmy z reklamy ve vyhledávání, kterou zajišťuje systém Sklik
Foto: Tereza Holanová

Praha - Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz loni zvýšila tržby o šest procent na 2,83 miliardy korun. Zisk jí naopak klesl o zhruba osm procent na 947 milionů korun. Za nižším profitem stojí výrazné investice do produktů a technologií, uvedla společnost na čtvrteční tiskové konferenci.

Nejvíce rostly příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Ten tvoří 30 procent celkových tržeb společnosti.

Po čtvrtinovém podílu se na tržbách podílejí příjmy z bannerové display reklamy na službách, jako jsou Novinky.cz nebo Super.cz, a na oborových inzertních serverech Sreality.cz, Sauto.cz nebo Zboží.cz. Příjmy z katalogového serveru Firmy.cz loni stagnovaly a měly podíl 20 procent. Příjmy z nově zaváděné mobilní reklamy a videoreklamy se pohybovaly kolem 40 milionů korun.

"Pro rok 2013 očekáváme asi pětiprocentní meziroční růst tržeb. Tento nárůst budeme opět investovat do rozvoje firmy. Nové produkty a služby jsou naší hlavní oblastí investic. Vedle nich se věnujeme i optimalizacím našich dlouhodobých nákladů, třeba budování vlastního datového centra," uvedl výkonný ředitel Michal Feix s tím, že letošní provozní zisk by měl přesáhnout 900 milionů korun.

Ještě v červnu chystá Seznam plošnou nabídku behaviorálního cílení reklamy. Její pomocí si mohou inzerenti lépe vybrat cílové publikum, které reklamu uvidí, a to podle toho, jak se o konkrétní oblasti opravdu v daný okamžik reálně zajímají.

Firma chce také pokračovat ve vylepšování svých map. Zároveň rozhodla, že se od října sloučí s dceřinou společností Mapy.cz. Důvodem je zjednodušení vnitrofiremní administrativy, například odstranění vzájemné fakturace.

 

Právě se děje

Další zprávy