Seznam koupil třetinu firmy Borgis, která vydává Právo

ČTK ČTK
16. 7. 2013 15:20
Jde o vyvrcholení desetileté spolupráce, firma dodává obsah i pro Novinky.cz

Praha - Internetová společnost Seznam.cz koupila od podnikatele Zdeňka Porybného 33,6 procenta firmy Borgis, která vydává celostátní deník Právo a dodává zpravodajský obsah pro portály Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz.

Jde o vyvrcholení desetileté spolupráce, uvedl Seznam v tiskové zprávě. Finanční podmínky prodeje neuvedl.

Podle dohody se na chodu vydavatelství a jednotlivých redakcí nic nemění. Porybný zůstává šéfredaktorem Práva a majoritním akcionářem společnosti Borgis.

"S vydavatelstvím Borgis spolupracujeme už deset let, a to k oboustranné spokojenosti. I proto jsme se rozhodli ji potvrdit kapitálovým vstupem do vydavatelství Borgis. I nadále bude naše spolupráce pokračovat tak, jak jsme na ni byli doposud zvyklí," uvedl generální ředitel Seznamu Pavel Zima.

Hlavní vydavatelé deníků v ČR (abecedně)

  • Borgis
  • Vydává deník Právo (prodaný náklad v dubnu 103 208 kusů) a dále ve spolupráci s portálem Seznam.cz provozuje zpravodajský server Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz.
  • Většinovým majitelem společnosti je šéfredaktor deníku Právo a předseda představenstva Borgisu Zdeněk Porybný. V červenci oznámila internetová společnost Seznam.cz, že od Porybného koupila třetinu firmy. Borgis loni vykázal ztrátu 9,974 milionu korun.

  • Economia
  • Největší vydavatel ekonomického a odborného tisku v ČR. Vydává deník Hospodářské noviny (náklad 38 658 kusů), týdeníky Ekonom a Respekt, měsíčník Bel Mondo a 18 odborných titulů. Letos v dubnu koupila internetovou společnost Centrum Holdings. Krátce předtím naopak prodala Babišově skupině Agrofert Holding vydavatelství Ecopress, jež na Slovensku vydává Hospodárske noviny a další odborné tituly.
  • Jediným akcionářem Economie je společnost BXR Media Limited, kterou vlastní podnikatel Zdeněk Bakala. Podle posledních dostupných údajů vykázalo vydavatelství v roce 2011 ztrátu zhruba 20 milionů korun při obratu téměř tři čtvrtě miliardy.

  • Mafra
  • Mediální skupina Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes (prodaný náklad v dubnu 208 150 kusů), Lidové noviny (40 037 kusů) a bezplatný deník Metro. Provozuje zpravodajské portály iDnes.cz a lidovky.cz a další internetové portály a služby. Do skupiny Mafra patří i dvě pražská rádia Expresradio a Classic FM a hudební televize Óčko a Óčko Gold a tiskárny MafraPrint. Ve spolupráci se společností T-Mobile rovněž provozuje virtuálního mobilního operátora Mobil.cz.
  • Dosavadním vlastníkem vydavatelství Mafra byla společnost Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft GmbH, od které ji koupil Andrej Babiš. V roce 2011 měla Mafra tržby 2,69 miliardy korun a čistý zisk 88,6 milionu korun.

  • Mladá fronta
  • Vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (např. Lidé a země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Obchod&Finance, Právo&Byznys atd.). Od roku 2007 vydává ekonomický deník Mladá fronta E15 (náklad 46 796) a loni převzala ekonomický týdeník Euro. Letos prostřednictvím dceřiné firmy MF TV přebrala vysílání TV Metropol.
  • Za vydavatelstvím stojí podnikatel František Savov. Hospodaření společnosti se podle informací databáze Prodata pohybuje v posledních letech ve ztrátě v řádu několika desítek milionů korun ročně při obratu kolem 1,5 miliardy korun.

  • Ringier Axel Springer CZ
  • Je největším vydavatelem denního tisku na českém trhu a druhým největším vydavatelem časopisů. Vydává deníky Blesk (náklad 265 831 kusů), Sport (41 490 kusů) a Aha! (68 098 kusů) a časopisy Reflex, ABC, Geo, Blesk pro ženy, Svět motorů, Auto Tip, AutoProfi a další. Společnost výrazně působí i na internetu a loni se se značkou BleskMobil stala prvním GSM virtuálním operátorem v Česku.
  • Je součástí švýcarsko-německé vydavatelské skupiny Ringier Axel Springer Media AG. V roce 2011 firma vykázala zisk před zdaněním 443 milionů Kč při obratu téměř 2,3 miliardy korun.

  • Vltava-Labe-Press
  • Vydává 94 regionálních titulů, z toho 71 regionálních deníků a 23 týdeníků. Do skupiny Vltava-Labe-Press rovněž patří polygrafická firma Novotisk, společnost Astrosat, která vydává časopisy TV Magazín, Glanc, Gurmet či Magazín Šíp, a od loňského října firma Česká distribuční.
  • Vydavatelství patří německému koncernu Verlagsgruppe Passau. Loni vykázala Vltava-Labe-Press, včetně dceřiných společností zaměřených na časopisy, polygrafii či distribuci, zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) 120 milionů korun. Celkový obrat firem představoval 1,7 miliardy korun.

"Pro mne je vstup společnosti Seznam.cz do vydavatelství Borgis významným krokem v prohlubování mimořádně úspěšné spolupráce, která už prokázala životaschopnost i oboustrannou výhodnost. Přímý podíl Seznamu je pro naše tvůrčí týmy závazkem i zárukou na mnoho příštích let," uvedl Porybný, který je zároveň předsedou představenstva Borgisu.

Akciová společnost Borgis byla založena v roce 1990 a její hlavní činností je vydávání a tisk třetího nejčtenějšího českého celostátního deníku Právo. Vedle toho dodává obsah pro tři zpravodajské servery společnosti Seznam.cz. Loni hospodařila se ztrátou 9,974 milionu korun po předloňských 12,6 milionu korun.

Seznam.cz je nejnavštěvovanější český internetový portál, jehož domovskou stránku denně navštíví přes 2,5 milionu uživatelů. K jeho hlavním službám patří fulltextové vyhledávání, katalog firem, e-mailová pošta, zpravodajství a odborné inzertní služby.

 

Právě se děje

Další zprávy