Sežeňte zedníka, zoufají si firmy

Hana Vorlíčková
17. 5. 2007 9:00
Stavební boom narazil na překážku: nejsou lidi
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Sežeňte mi kvalifikované zedníky a postavím vás na piedestal," říká s nadsázkou stavařka Hana Myslivcová z Liberce, která má na starosti vedení několika staveb v regionu. "Dobré stavební firmy mají uzavřené zakázky na rok, dva dopředu. Dostat se teď do jejich harmonogramu je velmi obtížné," říká.

Potvrzuje tak současný stav českého stavebnictví, kdy je v zemi enormní nedostatek "nezadaných" obkladačů, zedníků, či izolatérů. 

Sehnat kvalitní lidi na stavbu je obtížné nejen pro malé firmy z regionů. Se stejným problémem se potýkají i velké developerské firmy. "Doba, kdy jsme si vybírali stavební firmy, je pryč. Dnes je tomu naopak. Stavebních společností je nedostatek," říká Dušan Kunovský, majitel společnosti Central Group, která je jednou z největších firem specializujících se na stavbu bytů.

Chybí lidi i materiál

Jeho slova potvrzuje i Ondřej Šuch, mluvčí společnosti Skanska.cz. "V posledním roce jsme se několikrát potýkali s tím, že jsme nemohli sehnat subdodavatele. Potýkáme se ale nejen s nedostatkem pracovníků, ale i materiálu," říká Šuch. Podle něj i jeho konkurentů chybí na trhu především sádrokartony, omítky, zdící materiály či venkovní izolace.

Stavební firmy o obrovské poptávce vědí. Kvůli tomu zvedají ceny jak stavebních prací, tak i materiálu. Podle Českého statistického úřadu byly v dubnu stavební práce o 3,6 procenta dražší než před rokem, materiál dokonce o 6,3 procenta.

ČTĚTE VÍCE:
Stavění se prodraží, roste cena práce i materiálu

Klesají marže

Developeři si však nemohou dovolit zdražovat. To se týká především bydlení. Na trhu je nyní obrovská konkurence, a  tak developerské společnosti  musí  některá zdražení práce a materiálu absorbovat, aby byty a domky prodaly. Zatímco ještě před pěti lety dosahovaly jejich průměrné marže i třiceti procent, nyní je to jen pět až 15 procent.

Důvodem současné situace je obrovský stavební boom, který v Česku trhá rekordy. Podle údajů ČSÚ se začalo stavět 9165 bytů, což je o půl procenta meziročně více. Dokončeno bylo 8337 bytů, tedy asi o pětinu víc než v 1. čtvrtletí loňského roku.

Staví se ale i multifunkční centra, administrativní komplexy a dopravní stavby.

Díky vysoké poptávce stavebních firem v zemi přibývá. V prvním čtvrtletí roku jich bylo podle ČSÚ 280 215. Tedy přibližně o 11 procent více než před rokem. Analytici však již dnes varují: Stavební boom může trvat ještě rok dva, pak ale může přijít doba, kdy bude řada malých stavebních firem krachovat.

 

Právě se děje

Další zprávy