Sever Moravy: Nemáme lidi, přestaňte lákat investory

Tomáš Fránek
23. 1. 2008 15:30
Investoři berou místním firmám zaměstnance
Továrna KIA v sousední Žilině čeká nedočkavě na převodovky z Nošovic. Proto chce Hyundai halu na jejich výrobu dokončit jako první.
Továrna KIA v sousední Žilině čeká nedočkavě na převodovky z Nošovic. Proto chce Hyundai halu na jejich výrobu dokončit jako první. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Podnikatelům v Moravskoslezském kraji se nelíbí to, že stát dotuje zahraniční investory, kteří tuzemským firmám odlákávají kvalitní pracovní sílu. Té je v regionu nedostatek.

Krajská hospodářská komora v Ostravě už proto ministra průmyslu a obchodu Martina Římana požádala, aby stát zastavil své investiční pobídky a s tím i příliv nových investorů.

Na severu Moravy se přitom o zaměstnance rozpoutal nejtvrdší boj v Česku. Tisíce zaměstnanců chce přijmout například automobilka Hyundai a její dodavatelé.

Pracovníci stále chybí

I přes vysokou nezaměstnanost 9,6 procenta, což je jedno z nejvyšších čísel v zemi, mají firmy o dobré pracovníky nouzi. Stát přitom investorům za to, že zaměstnají tisíce lidí, bohatě zaplatí.

Společnost Hyundai by tak mohla v následujících šesti letech získat dotace ve výši až dvě miliardy čtyři sta milionů korun.

Hyundai i další investoři však peníze dostanou i v případě, že projde plán ministra Římana. Ten chce zrušit státní podpory pro firmy působící ve zpracovatelském průmyslu.

"V průběhu tohoto pololetí vyhodnotíme dopad novely na charakter poskytovaných investičních pobídek. Nechci předbíhat, ale domnívám se, že výsledkem bude rozhodnutí o jejich utlumení, respektive úplném zrušení," řekl ministr.

Takový krok se líbí Hospodářské komoře, která ke zrušení investičních pobídek vyzvala už loni v září. Svaz průmyslu a obchodu je ale naopak proti rychlému rušení pobídek, nyní už na ně totiž dosáhnou i menší firmy.

Hyudai zahájil nábor

Hyundai nyní zaměstnává kolem 600 lidí převážně z Česka, letos chce přijmout dalších zhruba 1600 lidí. Do roku 2010 má mít továrna 3500 zaměstnanců.

"Ráno jsme měli přichystáno dvě stě dotazníků, ale během hodiny byly pryč," uvedl při otevření náborového centra generální manažer lidských zdrojů společnosti Hyundai Jaromír Radkovský.

Společnost Hyundai má podle něj velký zájem o to, aby většina pracovníků pocházela z Moravskoslezského kraje.

"Jedním z přínosů příchodu společnosti Hyundai je i to, že se ukáže, zda se konečně rozhýbe trh práce, zda se například déle nezaměstnaní lidé dokáží vrátit do pracovního procesu," řekl při otevření centra hejtman Evžen Tošenovský.

Stát od roku 1998 podpořil více než 430 projektů, které si vyžádaly investice přes 440 miliard korun a znamenaly vznik 98 tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy