Setuza zaplatila státu. Exekuce bude zrušena

Adam Junek, Petr Havel
4. 7. 2007 12:53
Firmu stálo "vykoupení" víc než miliardu

Praha - Důvody pro exekuci v ústecké potravinářské společnosti Setuza jsou ty tam. Noví majitelé totiž dnes podle informací deníku Aktuálně.cz zaplatili státu částky dohodnuté ve smlouvě o narovnání. Celkem připutovala na státní účty více než miliarda korun.

"Ano. Dnes dopoledne jsme složili peníze. Věříme, že to otevře dveře ke stabilizaci firmy a podaří se tak odvolat nejzávažnější problém, který má - tedy exekuci," potvrdil deníku Aktuálně.cz Jan Sotona, mediální zástupce společnosti Via Chem Group, která Setuzu ovládá.

Informace potvrdilo i ministerstvo zemědělství. "Tím pominuly důvody pro exekuci," řekl deníku Aktuálně.cz náměstek ministra Ivo Hlaváč.

Foto: Aktuálně.cz

Pitr se už nevrátí

Ministerstvo tak v nejbližší době podá návrh na ukončení exekučního řízení, které na jeho popud bylo zahájeno na konci minulého roku.

V rámci dohody o narovnání tak ústecká Setuza zaplatila státu, respektive Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu, za spornou pohledávku ve výši čtyř miliard korun 1,01 miliardy. K tomu doplatila ještě sto milionů korun za dřívější převod části akcií Setuzy, které musel fond prodat na základě utajené smlouvy firmě Český olej, kontrolované tehdy ještě skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Kromě toho zaplatila Setuza 50 milionů korun fondu jako úhradu nákladů na vymáhání pohledávky.

Součástí dohody o narovnání je pak podle mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové pojistka, aby se do Setuzy nevrátili podnikatelé kolem Tomáše Pitra, kterého dnes hledá Interpol.

"Součástí dohody je předkupní právo PGRLF na minimálně 38 procent akcií společnosti Setuza," dodala Králová.

Změny vlastníků

Setuzu v současnosti kontroluje přes společnost Český olej firma Campaspol Holding. Tu ovládají Via Chem Group a německá Campa-Biodiesel. Spoluvlastníkem Campaspolu by se měl stát PPF Investments. Právě noví vlastníci nabídli vyrovnání ve výši, kterou se stát rozhodl přijmout.

Campaspol koupil Český olej a s ním více než 90 procent Setuzy letos v únoru od společnosti M.L. Moran. Ta zase Český olej získala v září loňského roku od skupiny podnikatelů kolem Pitra.

Setuza se už dříve, ještě pod kontrolou M.L. Moran, pokusila spor se státem urovnat nabídkou 850 milionů korun. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale koncem letošního ledna nabídku odmítl. Prohlásil tehdy, že firma by musela nabídnout podstatně více.

Foto: Aktuálně.cz

Více než čtyřmiliardový dluh Setuzy vznikl navýšením o úroky z původních 1,7 miliardy korun, které si firma v 90. letech půjčila u Investiční a Poštovní banky. Po jejím krachu pohledávku nakonec převzala Česká konsolidační agentura a posléze PGRLF. Setuza se dluh pokoušela vyřešit tím, že koupila takzvanou Nemethovu pohledávku a vzájemně ji započetla.

S tím ale stát nesouhlasil a věc se stala předmětem soudních sporů. Setuza v závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zaměstnává zhruba 1000 lidí. Společnost se v poslední době soustředí především na produkci biopaliv, ale vyrábí i rostlinné oleje, zubní pasty nebo prací prášky. Loni její tržby dosáhly 7,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy