Šest tisíc lidí doma. Bosch pro letošek skončil výrobu

mah
15. 12. 2008 17:44
Nezaměstnanost na Vysočině už roste
Nezaměstnaných v Jihlavě zvolna přibývá.
Nezaměstnaných v Jihlavě zvolna přibývá. | Foto: Jiří Hloušek

Jihlava - Největší podnik na Vysočině - jihlavský Bosch Diesel - pro letošní rok skončil s výrobou.

Vedení podniku prodloužilo celozávodní dovolenou. Téměř šest tisíc zaměstnanců tak zůstane doma až do 5. ledna.

"Zastavení výroby se týká 5600 zaměstnanců. Ti buď čerpají řádnou dovolenou, nebo dovolenou z přesčasů. Ostatní pobírají 80 procent průměrného platu. Odbory o tom ví," uvedla pro deník Aktuálně.cz mluvčí firmy Kateřina Šimonová.

Vedení firmy tímto způsobem reaguje na pokles zakázek ve výrobě automobilových komponentů. S poklesem zájmu se firma potýká od června.

Nucené dovolené předcházely dvě vlny hromadných odchodů z firmy. Celkem při nich přišlo o práci 600 lidí.

"Zaměstnanci, kterých se týkalo hromadné propouštění, byli povětšinou zaměstnáni na dobu určitou," vysvětlila tisková mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová.

Zvýší se mzdy, práce však není jistá

Od nového roku přejde firma na šestidenní provoz, přičemž směny budou kratší. Přes nejistou budoucnost si zaměstnanci finančně polepší. Po dohodě s odbory navýši firma mzdy o 8,6 procenta.

Začátek roku se také obejde bez propouštění. Ovšem jistou práci zaručí pouze zájem ze strany automobilek. "Čekáme, jak se situace vyvine. Vše se bude odvíjet od zájmu našich odběratelů," přiblížila budoucnost podniku Šimonová.

Další propouštění by mělo dopad nejen na krajské město. Do podniku dojíždí lidé i z jiných okresů. "Situace ve firmě Bosch bude mít dopad nejen na okres Jihlava, ale také na okres Třebíč, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou," upřesnila Šimonová.

Už teď v Jihlavě přibývá lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti byla v prosinci 5,8 procenta. Před tím se držela na pěti procentech. "Volných míst ubývá, mezi lidmi je cítit napětí. Stojí i o místa, která dříve neměli zájem," dodala Šimonová.

Jihlavský Bosch Diesel vyrábí komponenty pro vstřikovací systémy do dieselových motorů. Jeho roční tržby činily loni téměř 23 miliard korun. Výstavba a modernizace jihlavského podniku stála 700 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy