Šéfovat Lesům ČR chce 25 lidí, jasno bude v lednu

ČTK ČTK
17. 12. 2012 14:47
Předchozí generální ředitel Svatopluk Sýkora ke konci listopadu rezignoval
Svatopluk Sýkora na funkci generálního ředitele rezignoval v listopadu.
Svatopluk Sýkora na funkci generálního ředitele rezignoval v listopadu. | Foto: Karel Toman

Praha - Do výběrového řízení na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky se přihlásilo 25 osob. Nový šéf firmy by měl být podle ministerstva zemědělství, které tendr vypsalo, znám do konce ledna.

Předchozí generální ředitel Svatopluk Sýkora ke konci listopadu rezignoval. Řízením podniku byl následně dočasně pověřen finanční ředitel Michal Gaube.

V pondělí v deset hodin dopoledne vypršela lhůta, do kdy mohli uchazeči o post šéfa státních lesů zasílat ministerstvu zemědělství své přihlášky. Okamžitě poté byly otevřeny obálky a zahájeno prověřování základních kvalifikačních požadavků.

"V průběhu ledna zasedne výběrová komise, jejímiž členy budou čtyři zástupci ministerstva zemědělství, jeden zástupce Úřadu vlády ČR a jeden zástupce dozorčí rady Lesů ČR. A po vyhodnocení doporučí ministru zemědělství Petru Bendlovi jednoho z uchazečů," uvedla Kateřina Böhmová, ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství.

Jako o možných kandidátech na místo po Sýkorovi média spekulují například o bývalém šéfovi Vojenských lesů a statků Josefu Vojáčkovi, Bendlovu poradci pro oblast lesnictví Miloši Pochobradském či exšéfovi Lesů ČR a zároveň bývalém lesnickém náměstkovi ministra zemědělství Jiřím Novákovi. Právě Pochobradský s Novákem získali nedávno nejvíce hlasů v anketě mezi čtenáři lesnického serveru Silvarium.cz.

Odstupné 18 platů

Sýkora podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, vedl od 1. ledna 2009. Rezignaci předal Bendlovi začátkem listopadu, ten ji přijal. Oficiální důvody Sýkorovy rezignace Lesy ČR neuvedly, podle některých médií tak učinil na ministrův nátlak. Většina lidí z lesnicko-dřevařského oboru i ekologů Sýkorovu rezignaci přivítala.

Deník Insider minulý měsíc informoval, že Sýkora má dostat jako odstupné 18 platů a odměnu za hospodářský výsledek. Celková částka by se tak mohla pohybovat mezi 10 až 20 miliony korun.

Sýkorovo vedení se dostávalo pod stále větší tlak a kritiku. Na jaře Nejvyšší kontrolní úřad oznámil, že při kontrole ve společnosti zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Policie podle deníku E15 v zakázkách na informační technologie vyšetřuje, jak skončilo 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Zakázky Lesů ČR řeší i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Miliardy zisku místo milionů

Hospodářský výsledek firmy se pod Sýkorovým vedením výrazně zvýšil. Letos podnik očekává hrubý zisk 5,5 miliardy korun, loni měl profit 5,28 miliardy Kč. Před Sýkorovým nástupem do funkce měl podnik zisky v řádu stomilionů korun.

Růst zisků Lesy ČR přičítají restrukturalizačnímu programu a novému systému tendrů a prodeje dřeva. Vítězné firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu, dřevo od podniku za cenu dosaženou v soutěži kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat.

Kritici postupu namítají, že spojením soutěže na služby a soutěže na dřevo vzniká neprůhledné prostředí, jež umožňuje vítězství spekulativním nabídkám. Podnik argumentuje tím, že zavedl tržní a transparentní soutěžní podmínky veřejných zakázek, kdy všichni zájemci ceny nabízejí dobrovolně.

 

Právě se děje

Další zprávy