Šéf Mittalu: Zlepšíme ostravský vzduch do dvou let

rst
19. 4. 2008 16:35
Rozhovor se Sanjayem Samaddarem o ekologických projektech

Rozhovor - Ostravské hutě přiblížíme západním standardům i v oblasti ekologie, slibuje v rozhovoru s deníkem Aktuálně.cz nový předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava (bývalá Nová Huť) Sanjay Samaddar.

"Jednou z velkých výhod obřích společností, jako je ArcelorMittal je, že mají přístup k technologiím používaným po celém světě. Vždy, když plánujeme nějaký nákup, konzultujeme jej s našim technologickým týmem. Ten nám podle zkušenosti ze všech 65 továren řekne, která z technologií je nejvhodnější pro podmínky tady v Ostravě," vysvětluje nejmocnější muž ostravských hutí.

"Zlepšení lze čekat už v roce 2010. Další později. Máme program inovací až do roku 2016," říká v rozhovoru manažer. 

A.cz: Na uvítanou vám lidé uspořádali demonstraci, která je považována za největší protest proti špatnému životnímu prostředí v regionu během samostatné České republiky. Jak se na to díváte vy?

Musím přijmout, že jsou tady lidé, kteří chtějí vyjádřit svůj názor. To znamená, že existuje problém a je naší povinností jej řešit. Mým vzkazem těm lidem by bylo, že je skutečně respektuji. Víme, že zde existuje pocit zoufalství, který vedl až k uspořádání této demonstrace. Jsme velmi otevření diskuzi. Dejte nám šanci vám vysvětlit to, co děláme. Protože podle mne, za tu krátkou dobu, co tady působím, jsem pochopil, že jsme dostatečně nekomunikovali. To chci změnit. 

A.cz: Po tiskové konferenci, kde jste představil investice do ekologických projektů a technologií, jste se stal jakousi nadějí pro lidi z té poškozené oblasti. Co musíte udělat pro to, abyste je nezklamal?

Obávám se, že lidé nemohou žít pouze z naděje. Je velmi důležité, abych je přesvědčil, že to co slibuji, také splním. Takže jsem extrémně opatrný v tom, co říkám. Ale o tom, co jsem slíbil, nepochybuji. To splníme. Proběhlo mnoho vnitřních jednání, na kterých bylo rozhodnuto o investicích do technologií souvisejících se životním prostředím. Takže jedinou možností, jak lidem dát jistotu, je ukázat výsledky, a to my uděláme.

A.cz: Můžete říct něco bližšího o těch investicích souvisejících se zlepšením životního prostředí?

Můžu mluvit zatím jen obecně, protože jsme teprve začali diskuze s Vysokou školou báňskou. Důvodem je, abychom získali nezávislý pohled na technologie, do kterých chceme investovat. Chceme, abychom si všichni byli jisti, že to, co uděláme, bude dobré pro místní obyvatele, region, i celou zemi. Chceme modernizovat všechny součásti, které způsobují znečištění. Dodání tohoto vybavení bude trvat dlouhou dobu, mnoho let. Do konce roku však už chceme uzavřít kontrakty některých investic.

A.cz: Kde konkrétně chcete začít s investicemi?

Jde hlavně o odprášení provozů aglomerace spékání rudy, snížení emisí CO2 u elektrárenských kotlů a u koksovny. To jsou stěžejní oblasti a jsem si jistý, že díky jejich modernizaci se sníží produkce škodlivých emisí.

A.cz: Kdy však lidé mohou očekávat nějaké opravdu viditelné výsledky, viditelné zlepšení?

Nebude se jednat o žádnou drastickou změnu ze dne na den. Nemůžu říct, kdy přesně to bude, ještě jsme neskončili jednání s univerzitou. Ale zlepšení lze čekat už v roce 2010. Další později. Máme program inovací až do roku 2016. Pokaždé, když uzavřeme nějaký kontrakt, veřejnost se o všem včas dozví. Chci však jednat velmi otevřeně jak s veřejností, tak s novináři a čas od času jim sdělovat jaké kroky jsme podnikli.

A.cz: Některé velké podniky v regionu založily fondy, pomocí kterých podporují přímo lokální projekty v nejvíce postižených místech. Plánujete něco podobného?

Jednáme s místními úřady, abychom zjistili jejich požadavky. Až tyto diskuse uzavřeme, rozhodneme co dál. Jsme si plně vědomi naši zodpovědnosti. Musíme se chovat jako zodpovědný obyvatel této oblasti a této země. Pro ArcelorMittal je celosvětově prioritou zdraví zaměstnanců, bezpečnost práce a ochrana životního prostředí. V Ostravě to už také nebude jiné.

A.cz: Vezmeme-li v úvahu rozsah těch investic, znamená to, že se Ostrava dotáhne na úroveň podniků v Západní Evropě také v ekologických provozech?

Jednou z velkých výhod obřích společností, jako je ArcelorMittal je, že mají přístup k technologiím používaným po celém světě. Vždy, když plánujeme nějaký nákup, konzultujeme jej s našim technologickým týmem. Ten nám podle zkušenosti ze všech 65 továren řekne, která z technologií je nejvhodnější pro podmínky tady v Ostravě. Takže tento modernizační program nás určitě přenese velmi blízko ke standardům v Západní Evropě. O tom nemám pochyb. Ale bude to trvat nějaký čas.

 

Právě se děje

Další zprávy