Šéf Evrazu Vítkovice: Ocelárny skomírají, viníka znám

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
11. 2. 2013 21:20
Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel, v rozhovoru pro Insider
Dmitrij Ščuka, šéf Evraz Vítkovice Steel.
Dmitrij Ščuka, šéf Evraz Vítkovice Steel. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Spousta lidí z branže tvrdí, že loňský rok byl pro ocelářství v Evropě nejhorší za posledních dvacet let. "V celém světě šla spotřeba ocelářské produkce nahoru o 1,2 procenta, ale v Evropě spadla o 4,7 procenta dolů. Například u stavební oceli je propad za posledních pět let oproti minulým letům až padesátiprocentní," řekl v rozhovoru pro deník Insider Dmitrij Ščuka, předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel.

Jako hlavního viníka, proč je evropské ocelářství málo konkurenceschopné, vidí Ščuka příliš vysoké ceny elektřiny. "Cena elektřiny je pro nás už neúnosná. Především kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie je už teď celkově o 200 procent vyšší než v USA! Dlouhodobá konkurence za takových podmínek je naprosto nemožná. Navíc po roce 2020 dostane evropské ocelářství další ránu v podobě snížených emisních limitů," uvedl Ščuka.

Co v deníku Insider najdete o ruském byznysu v Česku:

Evraz Vítkovice Steel plánovaly velkou investici do vybudování obloukové elektrické vysoké pece, zhruba za 200 milionů korun.  Nyní už o ní tolik nemluví. "Zvažujeme, zda má za současných podmínek (ceny elektřiny - pozn. red.) vůbec smysl. Musíme to propočítat."

Ščuka se obává, že do 10 až 15 let může být v Evropě zlikvidována ocelářská prvovýroba.

Jaké ocelářské provozy budou muset být odstaveny? Jak vypadají dramatická jednání o cenách s ArcelorMittal? Jaké očekává výsledky Evrazu v letošním roce? Čtěte exkluzivní rozhovor s Dmitrijem Ščukou v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy