Šéf ČSTV: Noví investoři Sazky si přejí zůstat neznámí

ČTK Zdeněk John, ČTK
19. 1. 2011 8:42
Vlastníci dluhopisů chtějí slyšet, jak se Sazka zachrání
Sazka Aréna (dnes O2) stahuje Sazku do finančních potíží
Sazka Aréna (dnes O2) stahuje Sazku do finančních potíží | Foto: Jan Langer

Praha - Sazka se na jednání s představiteli bank, kterým nezvládá splácet dluhy podle původně domluveného harmonogramu, dohodla na dalším dílčím postupu, řekl Aktuálně.cz předseda ČSTV Pavel Kořan, který zastupuje držitele 68 procent akcií v Sazce.
„Přijala se jakási road map (dohoda o cestě z dluhů - pozn. red.), shodli jsme se také na výběru společnosti, která v Sazce provede due diligence," prohlásil Kořan.

Due diligence je vlastně audit hospodaření, který se obvykle provádí ve firmách, která například chtějí změnit majitele nebo vydat nové akcie.

Držitelé dluhopisů se se Sazkou dohodli, že společnost KPMG bude jejich finančním poradcem a kanceláře Dewey&Le Boeuf a BBH právními poradci.

Na jednání se údajně mělo mluvit i o novém klubu věřitelů Sazky, kde by podle ČRo měly být Česká spořitelna, Fortis, Citibank, Unicredit a J&T banka, některé z nich ale dál půjčovat Sazce v insolvenčním řízení odmítají.

Kořan odmítl prozradit jména dvou nových investorů, kteří se kolem finančně vyčerpané Sazky údajně objevili. Šéf ČSTV původně slíbil, že jejich jména prozradí ve středu, ale nyní změnil plán. „Je to po vzájemné dohodě s těmito investory, protože jednání ještě nejsou tak daleko, aby byla jejich jména odkryta," uvedl Kořan.

Tito investoři jsou prý připraveni pomoci Sazce, aniž by žádali podíl na jejích akciích. Nedávné zasedání výkonného výboru ČSTV rozhodlo, že většinový majitel Sazky bude jednat jen s takovými investory, kteří nebudou chtít měnit akcionářskou strukturu.

Tím z dosavadních tří zájemců o Sazku vyřadil Pentu a Synot a naopak ponechal eInvest Martina Ulčáka, člověka blízkého Aleši Hušákovi, generálnímu řediteli Sazky.

Na Sazku v pondělí podal podnikatel Radovan Vítek insolvenční návrh. Vítek tvrdí, že společnost je předlužená a navíc v platební neschopnosti. Sazka ale pohledávky Vítka neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

 

Právě se děje

Další zprávy