Šéf ČSA: Odejdu, když každý pilot dá tři čtvrtě milionu

Petr Kučera Adam Junek, Petr Kučera
26. 8. 2009 22:35
Lašákem navrhované řešení by mělo ušetřit až miliardu korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jestliže piloti Českých aerolinií (ČSA) přistoupí na snížení platu o 30 procent, rezignuje na své funkce dosavadní vedení firmy. Takový návrh odborářům dnes přednesl prezident ČSA Radomír Lašák.

Ostatním zaměstnancům se má plat snížit o 15 procent. Zároveň by došlo ke zmrazení všech benefitů po dobu krize.

"Minutu poté, co návrh bude podepsán zástupci všech devíti odborových organizací, se jako manažerský tým zvedáme a odcházíme," slíbil Lašák. Právě jeho odvolání požadují piloti po státu jako vlastníku ČSA.

Návrh představenstva ČSA

  • snížení mezd pilotů o 30 procent - úspora 480 mil. Kč (ze současného průměrného platu pilota ve výši 212 000 Kč snížení na 148 tisíc měsíčně)
  • snížení mezd ostatních zaměstnanců o 15 procent - úspora 480 mil. Kč
  • zmrazení vyplácení zaměstnaneckých benefitů do doby skončení světové ekonomické krize, minimálně do konce roku 2010: úspora 220 mil. Kč
  • odsouhlasí-li tato omezení zástupci všech odborových organizací, rezignuje dosavadní vedení ČSA

Představenstvo ČSA tak reagovalo na předchozí veřejná prohlášení odborářů. "Říkají: Jsme okamžitě připraveni utáhnout si opasky a pomoci firmě přežít krizi," připomíná Lašák. "Chceme zajistit přežití firmy v krizi, dokončit privatizaci a ukončit negativní kampaň," dodal.

Odboráři zatím mlčí, politiky plán potěšil

Návrh prezentoval šéf ČSA na dnešní tiskové konferenci společně s ministry financí a dopravy. Ministr financí Eduard Janota dodal, že kromě Lašáka by odstoupila jen část představenstva. Část by zůstala kvůli potřebnému zachování kontinuity při privatizaci ČSA.

Průměrný plat pilota ČSA je nyní 212 tisíc korun, průměr všech zaměstnanců ČSA pak 62 tisíc. Podle Janoty by firma díky této dohodě ušetřila kolem miliardy korun ročně.

"V této chvíli se k návrhu prezidenta Lašáka nebudeme vyjadřovat. Zatím o té nabídce vím jen zprostředkovaně," reagoval pro Aktuálně.cz Filip Gaspar, prezident odborového svazu pilotů CZALPA. "Musíme se shodnout na stanovisku, které budeme prezentovat nejpozději na čtvrteční tiskové konferenci," dodal.

Sdílnější Gaspar nebyl ani během večerního interview pro Českou televizi. "Bereme to jako vstřícný krok, budeme o něm jednat, ale nějaké stanovisko nyní nečekejte," odbyl dotaz.

Lašákův návrh naopak vítají lidovci, kteří v posledních dnech ČSA ostře kritizovali. "Záchrana ČSA není bez podpory zaměstnanců možná," je přesvědčen předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. "Stávající management díky svému jednání za poslední tři roky důvěru zaměstnanců nenávratně ztratil," dodal.

Lašáka do čela ČSA jmenovala vláda ČSSD za Jiřího Paroubka, ve funkci vystřídal exministra Jaroslava Tvrdíka. Paroubek ale nyní vyzývá Lašáka k rezignaci, hlavně kvůli rozprodeji majetku národního dopravce v posledních třech letech.

Aerolinie se potýkají s historickou ztrátou způsobenou propadem tržeb kvůli finanční krizi. Pololetní ztráta dosáhla 1,8 miliardy korun, na konci roku přesáhne dvě miliardy. Management proto v tomto týdnu schválil řadu úsporných opatření - propuštění až 860 zaměstnanců z 4600, prodej šesti letadel, prodej Duty Free obchodů a omezení letového řádu.

 

Právě se děje

Další zprávy