Šéf ČEZu bere půl milionu, ředitel pošty polovinu

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2009 9:18
Minulý týden zveřejnil jako první výši svého platu šéf Českých drah
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéfové Českých drah (ČD), gigantu ČEZ a České pošty zveřejnili výši svých platů. Informaci přinesl server Ekonom a deník Hospodářské noviny.

"Můj měsíční plat je ve výši 500 tisíc korun, u náměstků se to pohybuje do 400 tisíc," sdělil v rozhovoru pro týdeník Ekonom generální ředitel ČD Petr Žaluda. Shodné manažerské platy byly ve firmě i v minulém období, kdy dráhy řídil Josef Bazala, nyní šéf dceřiné firmy ČD Cargo.

Ředitel České pošty Petr Sedláček svým platem nepřesáhne 250 tisíc korun a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Martin Roman má základní plat zhruba ve výši půl milionu korun.

Žaluda a jeho kolegové by podle svých manažerských smluv teoreticky mohli ještě pobírat bonusy ve výši 100 % platu, ale ty nejsou vypláceny, protože se v loňském roce nepodařilo dosáhnout plánovaných hospodářských výsledků, upozornil Ekonom.

"Jsem komukoliv připraven ukázat svá daňová přiznání za roky 2007 a 2008, aby bylo zřejmé, že mám dnes poloviční příjem než jsem měl u bývalého zaměstnavatele," říká Žaluda, který do ČD přišel loni v únoru z pozice šéfa pojišťovny a penzijního fondu AXA.

"Generální ředitel (Sedláček) svým platem nepřesáhne 250.000, platy náměstků se pohybují v rozmezí 150.000 až 200.000 korun měsíčně," řekl týdeníku Ekonom mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Manažeři pošty v čele se Sedláčkem mohou získat i bonusy. Ty jsou ale vázané především na splnění hospodářského plánu a zatím podle Mravinace není vůbec jisté, zda je pošta letos vyplatí.

Šéf polostátní akciovky ČEZ Roman svůj plat HN přesně neuvedl. Připustil ale, že má plat "zhruba jako pan Žaluda". Pro manažery ČEZ je ale rozhodující akciový motivační program, na kterém Roman vydělal přes 600 milionů korun.

Otevřenost si vynutil bulvár 

"Máme k dispozici analýzu, z níž jednoznačně vyplývá, že naše platy by i po započtení nevyplácených bonusů byly plně srovnatelné s platy manažerů v jiných českých firmách, které jsou svou velikostí a významem srovnatelné s Českými drahami," doplňuje náměstek generálního ředitele pro personální záležitosti Milan Joseph Ruttner, který dříve působil na pozici personálního ředitele v české pobočce Citibank. 

Manažeři ČD se rozhodli své příjmy zveřejnit v reakci na informace bulvárních médií, podle kterých jejich měsíční platy dosahují okolo dvou milionů korun.

"Nepravdivé informace z těch novin se dostávají i k našim rodinným příslušníkům, k našim přátelům a známým. Nechceme, aby si na nás někdo ukazoval prstem jako na zloděje. Rozhodli jsme se proto pro maximální transparentnost," říká Petr Žaluda.

 

Právě se děje

Další zprávy