Šéf České správy sociálního zabezpečení končí ve funkci

Petr Kučera Petr Kučera
22. 8. 2012 12:35
Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní vybírá nového ředitele z devíti uchazečů

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení po dvou letech opět změní své vedení. Dosavadní ústřední ředitel Vilém Kahoun ve funkci končí, nástupce má být znám v řádu týdnů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž vypsalo výběrové řízení na pozici ústředního ředitele, nynější šéf se do něj ale nepřihlásil.

Viléma Kahouna jmenoval ministr Jaromír Drábek do funkce k 1. listopadu 2010. "Už ve jmenovacím dekretu bylo uvedeno, že je to jen na dobu do výběru nového ústředního ředitele v řádném výběrovém řízení," vysvětluje mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Hlavním úkolem Viléma Kahouna ve funkci bylo zajištění dodržování správních lhůt, tento úkol byl naplněn," dodává mluvčí. Právě kvůli nedodržování lhůt v oblasti rozhodování o důchodech odvolal ministr Drábek před dvěma lety Kahounovu předchůdkyni Boženu Michálkovou, která tak ve funkci vydržela zhruba tři roky.

Devět uchazečů splňuje podmínky

Do výběrového řízení na ústředního ředitele se nyní přihlásilo deset uchazečů, z toho devět splnilo základní podmínky. Uzávěrka přihlášek byla teprve v polovině srpna.

"Zatím nelze předjímat, kdy bude nový ústřední ředitel jmenován. Očekáváme, že by se tak mohlo stát během několika málo následujících týdnů," říká Plívová.

Česká správa sociálního zabezpečení patří s téměř 9000 zaměstnanci k největším tuzemským úřadům. Vybírá pojistné na sociální zabezpečení a příspěvky na státní politiku zaměstnanosti, díky tomu zajišťuje více než třetinu příjmů státního rozpočtu. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů a měsíčně kolem 200 tisíc dávek nemocenského pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy