Šéf ČD-telematika skončil, personální změny proběhly i v dozorčí radě

ČTK ČTK
9. 10. 2018 19:05
Miroslav Řezníček skončí příští týden ve funkci předsedy představenstva, z dozorčí rady odchází poslanec Milan Feranec.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČD - Telematika

Praha - Šéf telekomunikační společnosti ČD-Telematika Miroslav Řezníček příští týden ve funkci předsedy představenstva skončí. Změnilo se také obsazení dozorčí rady podniku, kde ve funkci předsedy nahradí poslance Milana Ferance (ANO) šéf Českých drah Miroslav Kupec, sdělil mluvčí Českých drah Radek Joklík. ČD jsou většinovým vlastníkem podniku.

"Dozorčí rada dnes vzala na vědomí, že panu Řezníčkovi skončí 17. října mandát," řekl Joklík. Novou smlouvu už Řezníčkovi nenabídla a v představentvu firmy ho nahradí dosavadní finanční ředitel podniku David Wolski. Nově složené představenstvo si poté zvolí svého předsedu.

Další změny se udály v dozorčí radě firmy. Z pozice předsedy odstoupil poslanec Feranec, jehož nástupcem se stal současný generální ředitel mateřských Českých drah Kupec. Feranec řekl, že se rozhodl odstoupit proto, aby radu mohl vést Kupec.

Feranec ovšem v radě neskončil úplně a pokračovat bude jako řadový člen. Vedle těchto změn valná hromada podniku odvolala z dozorčí rady Tomáše Drmolu a Romana Vaigela. Ve funkci navíc skončil také bývalý šéf ČD Pavel Krtek.

Vedle Kupce se novým členem rady stal šéf Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda, který bude jejím místopředsedou. Další členové rady Robert Ševela, Vladimír Bařinka a Milan Gajdoš zůstali. Počet členů rady se tak snížil na šest.

Změny v dozorčí radě ČD-Telematika mohou podle informací ČTK souviset také s plánem ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) odpolitizovat vedení ČD a jejich dceřiných společností. Odvolaný Vaigel byl zástupcem ČSSD. Feranec ze stejného důvodu v létě skončil také v čele dozorčí rady ČD. Drmola pak do konce října opustí místo náměstka pro majetek v SŽDC.

ČD-Telematika nabízí ICT služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Firmě loni meziročně klesly tržby o 257 milionů korun na 1,47 miliardy korun. O 3,3 procenta na 51,4 milionu korun se snížil čistý zisk společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy