Šéf ČD Cargo odstoupil, vyhnul se tak svému odvolání

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 10. 2012 12:45
Loňská ztráta 60 milionů se má letos prohloubit na čtvrt miliardy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČD Cargo

Praha - Třiapadesátiletý Gustav Slamečka dobrovolně odstoupil z vedení železničního dopravce ČD Cargo a jeho funkci dočasně přebere generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Slmečka vedení dopravce opustí k 8. říjnu. Informoval o tom mluvčí mateřských Českých drah Radek Joklík. Na volný post bude vypsáno výběrové řízení. Kromě Slamečky dnes vedení společnosti opustil také člen představenstva Roman Vallovič a naopak byl valnou hromadou do představenstva ČD Cargo zvolen generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

O odchodu Slamečky se v kuloárech mluvilo už delší dobu v souvislosti se zhoršujícími se výsledky hospodaření firmy. Podle listu E15 po odvolání Slamčky dlouhodobě volal právě Žaluda. Ten deníku minulý týden naznačil, že má pro případ Slamečkova odchodu připraveno řešení.

Loňská malá ztráta se má letos zvětšit

Možnost Žaludova angažmá v ČD Cargo připouštěly i odbory. "Ano, předpokládám, že přijde nějaké krátkodobé řešení. Pak by se mělo vypsat řádné výběrové řízení," řekl listu předseda Odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady ČD Jaroslav Pejša.

ČD Cargo, dceřiná společnost Českých drah, zaměstnává zhruba 9500 lidí.

Firma loni snížila ztrátu z předloňských 853 milionů korun na zhruba 60 milionů korun. Před pár dny ale společnost oznámila, že v letošním roce očekává ztrátu 233 milionů korun.

Loni výnosy firmy z nákladní dopravy vzrostly o dvě procenta na 14,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy