Šedá ekonomika dosahuje 15 procent HDP, tvrdí Drábek

ČTK ČTK
15. 2. 2012 19:30
Státu utíkají peníze na daních, sociálním i zdravotním pojištění
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šedá ekonomika tvoří přibližně patnáct procent hrubého domácího produktu (HDP). Státu z ní utíkají peníze na daních, sociálním i zdravotním pojištění. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v rozhovoru pro ČTK.

"Z patnácti procent HDP není odváděno sociální, zdravotní pojištění a daň z příjmu. To je něco, s čím je potřeba bojovat," řekl Drábek s odvoláním na údaje Českého statistického úřadu.

Snaha zpřísňovat

Mezi opatření, která jeho ministerstvo zavedlo, patří i kritizovaná například povinnost některých nezaměstnaných hlásit se na kontaktních místech Czech Point na České poště.

"Podle mě je jasným a průkazným argumentem, že už v prvních měsících běhu tohoto systému příjmy způsobené tím, že se ti lidé nechali legálně zaměstnat nebo se odhlásili z evidence úřadu práce, převyšují náklady," komentuje Drábek.

Podle údajů zveřejněných ministerstvem práce a sociálních věcí v prosinci ušetřil stát za první dva měsíce fungování tohoto systému deset milionů korun.

Ve snaze omezit nelegální zaměstnávání MPSV také převedlo kontrolní činnosti na Státní úřad inspekce práce a zdvojnásobilo počet jeho kontrolorů. Zde podle Drábka zatím vzhledem ke krátké době fungování systému měřitelné výsledky nejsou.

Boj se švarcsystémem

Legislativa, která je platná od letošního ledna, zpřísňuje postihy za nelegální zaměstnání. Zaměstnanci mohou dostat pokutu až 100 tisíc korun, zaměstnavatelé 250 tisíc až deset milionů Kč.

To má pomoci omezit takzvaný švarcsystém, v rámci něhož lidé na místo v zaměstnaneckém poměru pracují na živnostenský list.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v současné době řeší nesrovnalosti při vyplácení sociálních dávek. Ty se objevily po sjednocení jejich výplaty na pobočky úřadu práce a zavedení nového počítačového systému.

Na úřadech práce se v lednu tvořily fronty, někteří lidé dávky dostali dvakrát, úředníci museli pracovat i o víkendu. Podle vyjádření zaměstnanců Úřadu práce hrozí, že by se situace mohla v únoru opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy