Schwarzenberg se pře se státními lesy. Soud mu vyhověl

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2008 15:58
Ústavní soudci se zastali ministra zahraničí
Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou.
Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Přes tři roky trvající spor o více než třináct miliónů korun mezi Karlem Schwarzenbergrem a státními Lesy ČR je opět na začátku.

Ve sporu, který už řešily soudy v Hradci Králové i Nejvyšší soud, jde o škody, které vznikly na Schwarzenbergových lesních pozemcích v době před restitucí.

A teprve u Ústavního soudu se Schwarzenberg dočkal zastání.

Náhradou za škody na pozemcích mělo podle Lesů ČR být takzvané zhodnocení lesních cest na restituovaných pozemcích. Tedy peníze a práce vložená v průběhu let do vybudování a oprav těchto cest. Schwarzenbergovi se však takové vyrovnání nelíbilo, stejně jako soudcům Ústavního soudu.

Zaplatil by to sám

Podle ústavních soudců má taková dohoda absurdní rozměr, neboť lesní cesty jsou součástí pozemků, které Lesy ČR mezitím vrátily Schwarzenbergovi. Majitel by tak vlastně poskytoval náhradu sám sobě ze svého majetku.

"V takovém případě by si vlastně svůj nárok uhradil sám z vlastního majetku," citoval ve zdůvodnění rozhodnutí soudce zpravodaj Vojen Güttler.

Senát svým rozhodnutím zrušil rozhodnutí okresního soudu i krajského soudu v Hradci Králové i rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ty možnost náhrady zhodnocením lesních cest uznaly.

Podle Ústavního soudu tím bylo poškozeno Schwarzenbergovo právo na spravedlivý proces. Soudy totiž nepřihlédly k tomu, že se jedná v podstatě o pokračování restitučního sporu, kde má být kladen důraz na napravení majetkových křivd.

Nebyl to spravedlivý proces

"Vše se nyní vrátí k okresnímu soudu v Hradci Králové. Nic jiného s tím dělat nemůžeme," komentoval rozhodnutí Ústavního soudu právní zástupce Lesů ČR Jiří Urban.

Schwarzenberg je díky úspěšným restitucím jedním z nejbohatších potomků šlechty v Česku. Správu majetku ale předal synovi a věnuje se politice. Zdědil majetek orlické větve Schwarzenbergů včetně zámku Orlík a tisíců hektarů půdy a lesů.

Naopak majetek hlubocké větve stát nevydal. Ústavní soud se bude částí nároků dědičky Alžběty Pezoldové zabývat v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy